Бактеріальний опік сої: як нівелювати проблему

04 серпня 2024, 11:45 861

Цього сезону прослідковувалося ураження насіннєвого матеріалу сої бактеріальним опіком, проте мало хто звернув на це увагу. Насіннєва інфекція може завдати суттєвої шкоди рослинам: у період вегетації, коли формуються генеративні органи, ця хвороба може проявитися.

Про це AgroPortal.ua повідомив менеджер з агротехнологій Центрального регіону компанії LNZ Group Сергій Іванюк.

«Якщо ви бачите, що у сої завертається листок на сонці, а його забарвлення спочатку сизе, потім коричневе, то це саме бактеріальний опік, який надалі може розвиватися і на бобах», — прокоментував фахівець.

Тому варто знезаразити насіння ще до сівби, підібравши комбіновані продукти, які певною мірою зможуть нівелювати проблему.

propData.content.image
Сергій Іванюк, менеджер з агротехнологій Центрального регіону компанії LNZ Group

Можна спробувати тирамову групу препаратів, яка може на 80% зняти проблему, також можна застосувати наш продукт на основі пероксиду водню Вітоксид Нітро, який є дезінфектором, допоможе подолати не лише бактеріальну інфекцію, а й інші збудники. Але даний продукт слід застосовувати дуже обережно, за обробки насіння не варто перевищувати норму 8 л/т, інакше насіння почне набухати, потім зморшкуватися, і його сипучість буде гірша.

Сергій Іванюк зауважив, що бактеріальні хвороби сої контролюються антибіотиками, проте жодного такого продукту на сьогодні не зареєстровано. У крайньому разі, радить фахівець, можна використати мідьвмісні препарати, але це не повністю вирішує проблему.

У разі виникнення додаткових запитань можете звертатися до представника агродепартаменту LNZ Group свого регіону.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua