Найбільший недобір цього року аграрії чекають по сої

27 липня 2024, 13:49 12212

Через аномальну спеку найбільший недобір цього року аграрії чекають по сої, адже посуха почалася якраз у фазу цвітіння більшості посівів, соя скидала квітку та зав'язь.

Як зазначають у Насіннєвій асоціації України, зараз рослина сохне, листя скручується, формування бобів проходить дуже повільно, спостерігається скидання стручків, особливо нижніх. 

Такий процес уже обіцяє врожайність нижче очікуваної, додає виконавча директорка Насіннєвої асоціації України Сюзанна Григоренко. За її словами, високі температури спікають рослину — боби будуть дрібними, а маса тисячі насінин — низькою, тож найбільший недобір цього року аграрії чекають по сої.

У компанії LNZ Group підтверджують прогноз, зазначаючи, що соя любить тепло і вологу, але вона не жаростійка культура. Тож нинішня ситуація справджує дане припущення експертами ще на початку сезону — зростання посівних площ не призведе до збільшення валового збору. 

Варто зазначити, що 2023 року соя показала себе найбільш стабільно і за ціною, і за сталістю попиту, і за урожайністю з 1 га. Цьогоріч багато господарств збільшили площі під цією бобовою, в деяких господарствах вона становить 50-60% клину.