Аграріям вдасться закупити до 40% необхідних добрив

10 січня 2023, 13:49 1985

Урожайність зернових культур в Україні цього року може скоротитися на 34% — цього вистачить для внутрішніх потреб, однак експортні можливості зменшаться в 3-4 рази.

Таку думку висловив генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Роман Сластьон в ефірі телемарафону.

За його словами, цього року Україна суттєво змінить посівні площі. Більшість сільгоспвиробників будуть переводити частину площ з-під зернових на олійні та інші культури, котрі дають менше врожаю в тоннах з гектару, але мають більшу вартість.

Ще однією проблемою є те, що в зв’язку з несприятливими погодними умовами восени 2022 року не вдалось підготувати площі під цьогорічний посів, оскільки основна частина кукурудзи досі стоїть у полях.

«У 2023 році фермери при плануванні діяльності будуть відштовхуватися від коштів, що змогли заробити за минулий рік, намагаючись цей заробіток розподілити на площі, котрі мають. Більшість сільгоспвиробників у західних і центральних областях засіватимуть всі поля, що в них є, але доведеться суттєво економити на добривах.

Очікуємо, що аграріям вдасться закупити до 40% добрив під внесення в 2023 році, що суттєво вплине на врожай. Цього сезону врожайність зернових може скоротитися на 34%. Цього буде достатньо для нашого внутрішнього споживання, проте експортні можливості скоротяться в 3-4 рази», — зазначив Роман Сластьон.