Запаси оливкової олії у Європі на 10-річному мінімумі

21 травня 2024, 19:00 1446

Європейська комісія попередила, що, попри незначне збільшення виробництва оливкової олії у ЄС у 2023/24 МР, ключові показники для сектору, як і раніше, залишаються дуже низькими.

Згідно з останнім короткостроковим прогнозом сільськогосподарського сектору, виробництво оливкової олії в ЄС зросте на 7% порівняно з 2022/23 роком і сягне 1,489 млн т, пише «УкрАгроКонсалт».

Поточна дохідність залишається на 28% нижчою за середній показник за останні п’ять років.

Початкові запаси становили 406 тис. т, а кінцеві запаси, як очікується, скоротяться до 365 тис. т через поновлення імпорту з боку традиційних торгових партнерів, таких як Туреччина та Туніс, та виробників із Південної півкулі включно з Аргентиною та Чилі. Запаси оливкової олії в Європі досягли десятирічного мінімуму.

«Хоча рівень початкових запасів може здатися прийнятним, це здебільшого пов’язано зі зниженням попиту як у ЄС, так і в усьому світі», — написала комісія. 

Оскільки за останні два роки ціни на оливкову олію значно зросли, Брюссель повідомив, що багато споживачів перейшли на дешевші харчові олії або скоротили споживання оливкової олії.

Очікується, що споживання в ЄС скоротиться до 1,189 млн т, що на 18,6% нижче за середній показник за попередні п’ять років.

Очікується, що в Іспанії, Італії, Португалії та Греції, де оливкова олія є основним продуктом харчування, споживання скоротиться ще більше — до 900 тис. т (-19,9% порівняно із середнім показником за останні п’ять років).

Очікується, що споживання оливкової олії на душу населення в Європейському Союзі також знизиться у 2023/24 році до 2,6 кг, що на 19,2% менше, ніж у середньому за п’ять років.