Війна в Україні відгукнулась дефіцитом пшениці в Камеруні

22 березня 2022, 18:00 477

Уряд Камеруну заявляє, що війна росії проти України вже стала причиною дефіциту пшениці, який призвів до 40% зростання цін на хліб.

Про це повідомляє «Голос Америки».

Відзначається, що центральноафриканська держава заохочує використання місцевих культур, таких як маніока та ямс, щоб замінити пшеницю, яка зазвичай імпортується з росії та України.

Продавець хліба у Моколо, одному з районів столиці Камеруну Яунде, розповів, що за останні два тижні пекарня обслужила менше 200 із звичайних 500 щоденних клієнтів.

За його словами, на початку березня імпортери повідомили пекарів про потенційний дефіцит пшениці на ринках Камеруну, бо країни, які постачають пшеницю до Камеруну, перебувають у стані війни. Він також розповів, що ціна на 50-кілограмовий мішок пшениці зросла з $35 до $50-60, а поставки не є регулярними.

В Камеруну повідомляють, що 13 млн з 26 млн його громадян, які споживають хліб щодня, більше не можуть розраховувати на регулярні поставки.

Міністр торгівлі Камеруну в понеділок очолив зустріч з виробниками хлібобулочних виробів та імпортерами пшениці, покликану просвітити асоціації споживачів, що дефіцит пшениці є наслідком війни в Україні.

За його словами, неможливо заперечувати, що війна має катастрофічні наслідки для економік усього світу. Війна позбавила Камерун близько 60% пшениці, що імпортується як з України, так і з росії, і уряд дуже стурбований тим, що відсутність пшениці може спричинити соціальну кризу в Камеруні.

За словами міністра, прем'єр-міністр Камеруну Джозеф Діон Нгуте попросив міністрів сільського господарства і торгівлі знайти альтернативи імпорту пшениці.

Камерун виробляє менше однієї чверті від 1,6 млн т пшениці, які йому потрібні щороку. Минулого року країна імпортувала понад 850 тис. т з росії та України.