Індія заявила про важливість впровадження новітніх сільськогосподарських технологій, таких як генетично модифіковані (ГМ) культури.
Як заявив державний міністр довкілля Індії Ашвіні Кумар Чубей під час свого виступу у парламенті, це необхідно для забезпечення продовольчої безпеки та зниження залежності від імпорту, оскільки країна намагається збільшити виробництво харчових олій для свого величезного населення, пише «УкрАгроКонсалт».
Зазначається, що жовтні Міністерство охорони навколишнього середовища видало екологічний сертифікат на ГМ-насіння гірчиці місцевого виробництва, що потенційно проклало шлях до комерційного вирощування першої ГМ-культури в країні.
На сьогоднішній день бавовна — це єдина ГМ-культура, дозволена для вирощування в Індії.
Уточнюється, що понад 60% загального попиту Індії на харчові олії задовольняється за рахунок імпорту з Індонезії та Малайзії, а також із Чорноморського регіону.
«Зміцнення програм селекції рослин, включаючи використання нових генетичних технологій, таких як генно-інженерна технологія, має важливе значення для вирішення проблем, що виникають в індійському сільському господарстві, та забезпечення продовольчої безпеки за одночасного зниження іноземної залежності», — зазначив Ашвіні Кумар Чубей.
Водночас, на думку екологічних активістів, вирощування ГМ-гірчиці на території Індії потребуватиме широкого використання гербіцидів, які становлять загрозу для медоносних бджіл.
Індія, яка наступного року має обігнати Китай за чисельністю населення, у 2010 р. запровадила заборону на вирощування генетично модифікованих баклажанів після протестів з боку захисників довкілля та деяких фермерів.
Вчені кажуть, що через зростання чисельності населення та скорочення придатних для обробітку земель Індії доведеться впроваджувати більш ефективні методи ведення сільського господарства, щоб прогодувати майже 1,4 млрд людей.