Запаси яблук у Європі станом на 1 квітня 2025 року становили 1,76 млн т, що на 7,1% менше порівняно з аналогічним періодом попереднього року (1,9 млн т).
Про це повідомляє FreshPlaza з посиланням на дані World Apple and Pear Association (WAPA).
Зниження запасів на 134,9 тис. т спостерігається в більшості основних країн-виробників, при цьому значне скорочення зафіксоване в Польщі (-126 тис. т), Німеччині (-13,8 тис. т) і Бельгії (-14,8 тис. т). Найбільше падіння абсолютного обсягу відбулося в Польщі, де запаси впали з 505 тис. т у 2024 році до 379 тис. т у поточному. Франція, незважаючи на меншу зміну в річному обчисленні на 4,1%, залишилася одним із найбільших утримувачів запасів з 313,9 тис. т.
Кілька країн зафіксували зростання запасів яблук за той самий період. Данія показала найбільше зростання в річному обчисленні — на 520,3%, збільшивши обсяги з 611 т до 3,8 тис. т. Швейцарія збільшила запаси на 49,7% — до 38,3 тис. т. Велика Британія майже подвоїла показник — до 44,6 тис. т. Італія зберегла найвищий загальний обсяг запасів на рівні 644,8 тис. т.
Водночас станом на 1 квітня 2025 року європейські запаси груш становили 162,95 тис. т, що на 9,8% менше за показник на квітень минулого року.
В Іспанії відзначається найрізкіше падіння у відсотковому відношенні — на 55,1%, до 11,5 тис. т. Польща та Німеччина також зафіксували зниження на 25% і 20,2% відповідно. Нідерланди зберегли найвищий рівень запасів груші на рівні 94,4 тис. т, хоча це на 14,0% менше, ніж попереднього року. При цьому кілька країн показали значний приріст. На 726,4% збільшилися запаси у Швейцарії — до 2,1 тис. т у 2025 році. Велика Британія також більш ніж подвоїла свої запаси груші — до 2,4 тис. т. Франція збільшила запаси на 76,5%, досягнувши 2,8 тис. т.