У ЄС прогнозують менший урожай цукрового буряку

31 травня 2023, 09:52 979

Уповільнення сівби цукрових буряків у Європі може призвести до затримки розвитку посівів та, як наслідок, до можливого зменшення обсягів виробництва цукру в новому сезоні 2023/2024 МР.

Про це з посиланням на дані агентства з моніторингу врожаю в Європі MARS повідомляє «Укрцукор».

Так, у Нідерландах та Бельгії до кінця квітня було посіяно 60% та 40% запланованих площ відповідно. Посівна кампанія у цих країнах затяглася до травня. Темпи сівби в регіоні нижчі від середніх показників останніх кількох років.

Очікується, що такі серйозні затримки вплинуть на розвиток цукрових буряків поточного року. Збільшені терміни сівби призвели до нерівномірного розвитку сходів у різних регіонах, проте загалом ситуація оцінюється як задовільна.

Затримка сівби цукрових буряків у країнах Бенілюкс цього року стала гіршою з 2001 року, внаслідок чого країни регіону закінчили сівбу останніми в Європі.

Затримки сівби також відзначалися у Франції, Німеччині та Польщі через підвищену вологість ґрунту та температуру нижчу середніх значень. Сівбу тут завершили з двотижневою затримкою порівняно із середнім показником.

У цих країнах стадії розвитку посівів дуже різняться. Вологість ґрунту в цілому була сприятливою для раннього розвитку, проте холодна погода цьому не сприяла. У кількох регіонах було зареєстровано випадки зараження посівів попелицями, які потребують ретельного моніторингу та подальшої боротьби з ними.

У північно-східній Австрії та Чехії через підвищену вологість ґрунту на початку квітня проведення польових робіт було ускладнено. З другої половини квітня більш рівномірний розподіл опадів став сприятливим для сівби.

В Угорщині посівна кампанія після невеликої затримки була майже повністю завершена, тоді як у Туреччині завершилася з деякими затримками через надмірно вологий ґрунт у квітні.

У 2022/2023 МР обсяг виробництва цукру в ЄС оцінюється в 13,9 млн т, що на 10% менше попереднього сезону.