Словаччина проти пропозиції Єврокомісії щодо торгових пільг для України

21 лютого 2024, 10:31 1560

Словаччина не підтримає пропозицію Європейської комісії щодо продовження режиму лібералізації торгівлі з Україною 21 лютого під час голосування в установах ЄС, якщо не будуть прийняті коментарі, які захищають словацьких фермерів.

Про це заявив прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, пише teraz.sk.

Зазначається, що, згідно з пропозицією ЄК, пільги для України мають бути продовжені на один рік — до 5 червня 2025 року.

«Україна має й надалі мати пільги, як у членів ЄС. Жодних мит, жодних податків у торгівлі з країнами-членами ЄС», — сказав Фіцо.

Прем'єр-міністр підкреслив, що повна лібералізація торгівлі суттєво шкодить країнам, які сусідствують з Україною. Тому, за його словами, Словаччина вимагає, наприклад, щоб був захист для країн-членів ЄС під час імпорту зерна чи меду з України, або щоб було скориговано багато термінів, запропонованих ЄК.

«Проте ЄС і багато країн ЄС глухі та сліпі. У священній боротьбі з росією все дозволено, навіть якщо словацькі фермери повинні гинути в ім’я українських інтересів», — додав прем’єр.

Фіцо наказав представникам, які голосуватимуть від імені Словацької Республіки, не підтримувати пропозицію ЄК, якщо не будуть прийняті коментарі, які захищають словацьких фермерів.

«Вірю, що такої ж думки будуть і в Угорщині, і в Польщі, і в Румунії, і в Болгарії», — додав прем'єр.