Польської спаржі поменшає через війну в Україні

09 травня 2022, 13:56 715

Виробники спаржі в Польщі відчувають дефіцит сезонних робітників через війну в Україні.

Фермери стверджують, що цьогорічна спаржа якісна, попит на неї є, проте виникла проблема зі збиранням врожаю, пише InPoland.net.

«Поки спаржі було мало, ми справлялися. Тепер починаються проблеми — не вистачає людей для збирання врожаю. Великі плантації обслуговуються сезонними робітниками з-за кордону. У попередні роки це були переважно вихідці з України. Цього року їх не так багато, як зазвичай, оскільки чоловіки повернулися в Україну на війну», — зазначив президент Польської асоціації виробників спаржі Маріан Якобше.

Він зізнався, що власники плантацій по-різному ставляться до нестачі працівників. Деякі виробники ліквідують великі плантації, оскільки не буде кому збирати врожай. Менші сімейні плантації по 10-20 га виживуть. Сезон спаржі триває з квітня до кінця червня.

Якобше додав, що нинішні проблеми виробників можуть вплинути на обсяги виробництва в найближчі роки. Багато буде залежати від цьогорічних рішень виробників: чи повністю ліквідують плантації, чи просто відмовляться від збирання білої спаржі та будуть вирощувати зелену.