Польщі потрібно більше часу на підготовку до перевалки українського зерна

01 червня 2022, 15:24 1023

Польща готова розширити власну інфраструктуру для транспортування заблокованого росією українського зерна на Близький Схід та країни Африки і потребує для цього «декількох місяців».

Про це після завершення зустрічі Європейської ради заявив глава польського уряду Матеуш Моравецький, передає «Укрінформ».

«Я сказав нашим друзям в ЄС, що Польща готова змінити і поширити можливості прикордонної, транспортної, залізничної і портової інфраструктури у стислі строки. Ми не зможемо цього зробити за кілька тижнів, але упродовж місяців зможемо досягти певного результату», — повідомив польський прем’єр.

Моравецький зауважив, що українське зерно не створює конкуренції для Польщі.

«Ми допомагаємо одночасно зберегти мир і безпеку у дуже важливих країнах і регіонах, які межують з Європою на півдні та південному сході», — підкреслив Моравецький.

За його словами, Польща запропонувала «дуже конструктивну співпрацю» і перебуватиме у близькому контакті з Єврокомісією щодо того, що Польща може зробити, аби налагодити транспортування через польський кордон і широку колію до залізничної станції Славкув.

«Принаймні частину збіжжя, яке застрягло на узбережжі Чорного моря, можна буде швидко транспортувати (за кордон — ред.)», — резюмував польський прем’єр.