Польща просить €1 млрд у ЄС на покращення експорту зерна з України

07 серпня 2023, 08:41 1138

Польща представила Брюсселю оцінку інвестицій, необхідних для збільшення експорту зерна та іншої сільськогосподарської продукції з України.

Загальна вартість цих інвестицій оцінюється приблизно в €1 млрд, повідомляє PAP

Так, на розширення прикордонних терміналів для великих вантажівок (ДорогуськЯгодин, ГребеннеРава-Руська, КорчоваКраковець) та залізничної інфраструктури в Перемишлі необхідно близько €500 млн. Польща вважає ці інвестиції пріоритетними.

Решта понад €500 млн підуть, серед іншого, на модернізацію залізничних пунктів перетину кордону Польщі з Україною, будівництво терміналів для вантажних автомобілів та розбудову інфраструктури для контролю за рухом товарів на кордоні.

Цю інформацію виданню підтвердив постійний представник Польщі при ЄС Анджей Садош.

«За 1,5 роки ми хочемо збільшити транзит українського зерна до третіх країн, особливо до Африки. Однак для цього потрібні інвестиції, і ми повторюємо наші конкретні прохання до Єврокомісії щодо збільшення інфраструктурних потужностей», — сказав він.

Дипломат зазначив, що Польща інвестувала близько €63 млн, переважно з національних фондів, у покращення залізничної інфраструктури, розташованої на прикордонних переходах.