Індія скоротить імпорт соняшникової олії на 30% після зупинки зернової угоди

20 липня 2023, 16:18 1965

Імпорт соняшникової олії Індією скоротиться найближчими місяцями на тлі виходу росії із «зернової угоди».

Про це Reuters повідомили представники галузі.

«Постачання соняшникової олії до Індії може скоротитися приблизно на 30% порівняно з поточним рівнем», — вважає керуючий директор провідного індійського імпортера олії, компаніїGemini Edibles and Fats India Pvt. Ltd Прадіп Чоудхрі.

До такої ситуації призведе зростання ціни. Зокрема, спотові ціни на соняшникову олію зросли з 850 до 965 $/т за останні п’ять тижнів на очікуваннях, що угода припинить свою дію.

Цього року чорноморські експортери активно продавали соняшникову олію за конкурентними цінами, поділився  керуючий партнер GGN Research, трейдера та брокера харчових олій, Раджеш Патель.

За його словами, Індія може імпортувати близько 275 тис. т олії в липні, але з серпня імпорт може скоротитися приблизно до 200 тис. т. Індія зазвичай імпортує близько 250 тис. т соняшникової олії на місяць, головним чином із росії, України, Аргентини та Туреччини. На Україну традиційно припадало більше половини імпорту соняшникової олії до Індії, але росія вийшла у лідери минулого сезону. 

«Закінчення терміну дії угоди змушує українців постачати олію з Румунії, Болгарії та інших європейських країн, але зміна маршруту призведе до зниження обсягів», — пояснюють експерти. 

Невизначеність на ринку соняшникової олії змусить деяких переробників перейти на пальмову та соєву олію, вважають фахівці.