Фермери Молдови відновлюють протести

15 серпня 2023, 19:00 1423

Асоціація Forța Fermierilor 14 серпня 2023 року провела протест через те, що влада до цього дня не виконала вимог аграріїв.

Фермери зазначили, що поки це попереджувальний протест, але якщо влада їх не почує, аграрії повернуться з технікою на головну площу Кишинева, пише Point.md.

«З 27 липня не було виділено грошей, не було розподілено дизельне паливо. Досі не затверджено навіть ті два регламенти. Після затвердження тривалий час займе процедура опублікування, подання заявок, виплати коштів. Коли це все відбудеться? Жодна з наших умов не виконана, і прем'єр-міністр не побажав поговорити з аграріями. Тому ми змушені відновити протести», — заявив виконавчий директор асоціації Олександр Слусар.  

Він пояснив, що багато фермерів перебувають на межі банкрутства. Якщо на півночі ще завдяки вологості та опадам зібрали більше врожаю, хоча собівартість там теж не покрили, то в південній і центральній частинах набагато гірше.  

Тим часом уряд затвердив виділення одноразової фінансової допомоги мікро- та малим фермерським господарствам, які постраждали внаслідок криз 2022 року. Фермери, урожай яких постраждав через посуху щонайменше на 50%, можуть скористатися допомогою у вигляді дизельного палива. Інша програма грошової допомоги ще буде розрахована з урахуванням кількості заявок.

Олександр Слусар також заявив, що фермери наполягатимуть на запровадженні мораторію до 31 грудня на штрафи та комісійні збори за кредитами.  

«Той факт, що ці регламенти було затверджено із запізненням, означає, що гроші та дизпаливо надійдуть до аграріїв через місяць, не раніше. Що вони будуть робити доти під пресингом кредитів, банків, організацій мікрофінансування, кредиторів — можуть виникнути оголошення про банкрутство... Що вони будуть робити в цей період, поки вони чекають на цю невелику допомогу? Потрібен мораторій, як я вважаю. Ми повинні і далі наполягати на мораторії», — вважає виконавчий директор асоціації Forţa Fermierilor.