Аграрії Молдови просять розділити зернові потоки з Україною

28 липня 2023, 08:00 3048

Ситуація з експортом зернових і олійних культур з Молдови погіршуватиметься внаслідок збільшення транзиту продукції з України, що можна спостерігати після останніх вибухів у портах на Дунаї.

Про це заявляє асоціація «Сила фермерів», пише Point.md.

У зв'язку з цим фермери просять уряд створити спеціальний митний коридор для експорту вітчизняних зернових. Водночас пропонують перенаправити транзит з України на кілька митниць на півночі країни, а також створити спеціальний митний коридор для експорту вітчизняних зернових і олійних культур.

«На півдні країни вже стоять черги вантажівок, і термін очікування становить 5-6 днів. Порт Джурджулешти (територія, що належить державі) працює дуже повільно, а морське перевезення вантажів із цієї зони наразі дуже проблематичне. Усі складнощі з логістикою експортери компенсують за рахунок аграріїв зниженням закупівельних цін», — повідомили в асоціації, зазначивши, що влада Молдови поки що не надала відповідь на вказані пропозиції.

Крім того, представники асоціації заявляють, що «залишається абсолютно невизначеною» ситуація з мораторієм для мікро-, дрібних і середніх фермерів на виплату боргів перед приватними кредиторами і національним публічним бюджетом. За їхніми словами, це захід, який може врятувати аграріїв від банкрутства у найближчий період.

«На жаль, Мінсільгосп займає пасивну позицію в цьому питанні, чекаючи на позицію Мінфіну. Але на тлі цих підозрілих бюрократичних ігор тисячі аграріїв щодня зазнають тиску та погроз з боку кредиторів, наживають борги перед державою і не можуть отримати субсидії навіть на відшкодування акцизів. Усе, що відбувається зараз в аграрній сфері, особливо у сфері зернових та олійних культур, не може не посилювати обурення сільгоспвиробників», — зазначають в асоціації.