ФАО: Світова торгівля зерном зросте завдяки Україні та Китаю

12 березня 2024, 08:39 3792

Прогноз загального світового виробництва зернових 2023 року оцінюється у 2840 млн т.

Про це говориться у звіті Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Фахівці прогнозують глобальне споживання зернових у 2023/24 роках на рівні 2823 млн т, що на 1,1% більше, ніж попереднього року, головним чином через збільшення використання кукурудзи та пшениці на корм худобі. 

Очікується, що глобальні запаси зернових збільшаться винятково за рахунок фуражного зерна, причому прогнозується, що глобальне співвідношення запасів зернових до споживання закінчиться наприкінці року на «комфортному» рівні в 31,1% порівняно з 30,9%. 

«Прогнозується, що світова торгівля зерновими зросте на 1,3% порівняно з попереднім роком завдяки покращенню прогнозів щодо експорту кукурудзи з України та більшому попиту з боку Китаю», — додають в організації.

ФАО також збільшила попередній прогноз світового виробництва пшениці 2024 року до 797 млн т (+1% порівняно з 2023 роком).

«Нижчі ціни на пшеницю спричинили зниження посівів озимої пшениці в США на 6% порівняно з минулим роком. Америка, де виробництво все ж може зрости завдяки хорошим перспективам урожайності. Сприятливі погодні умови також підкріплюють очікування збільшення виробництва пшениці 2024 року в росії, яка є потужною експортною компанією, а також зростання виробництва в Китаї, Індії та Пакистані вище середнього», — пояснюють фахівці.