Ердоган запропонував путіну відновити Чорноморську зернову угоду

08 липня 2024, 10:30 1941

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган запропонував президенту росії володимир путіну відновити Чорноморську зернову ініціативу, яку вважає успішним проєктом.

Про це він повідомив журналістам за результатами участі у саміті Шанхайської організації співробітництва (ШОС), повідомляє CNN Türk.

«Ми зробили дуже хороший старт, особливо щодо Чорноморського зернового коридору. Як відомо, коридором ми провезли 30 млн т зерна», — розповів Ердоган.

Він запропонував розпочати переговори щодо створення коридору через Туреччину до Африки та інших чутливих до продовольчої безпеки регіонів замість постачання продовольства на Захід. 

За його словами, путін зацікавився такою перспективою та пообіцяв докласти зусиль для постачання зерна в бідні країни Африки.

«путін відповів, що це у цьому питанні дотримується «тієї ж мети, що й у Стамбульській зерновій ініціативі». Нам було б корисно це покращити. Ми продовжимо переговори у цих межах. Сподіваюся, що завдяки результатам, які ми отримаємо з цього питання, Чорноморський зерновий коридор почне працювати знову», — розповів Ердоган. 

Стосовно ініціативи Туреччини щодо посередництва для досягнення миру у війні рф проти України Ердоган зауважив, що війна невигідна ні росії, ні Україні.