Ціни на цибулю у Європі балансують біля рівня рентабельності

05 вересня 2024, 16:54 1519

Сезон збору врожаю цибулі у Європі стартував з низьких цін.

Про це пише FreshPlaza.

Як зазначається, цього року посівні площі під цибулею в Іспанії значно зросли, в основному під коричневим сортом Медіо Грано через його низьку потребу у воді. Водночас більша пропозиція цієї цибулі у червні липні зіткнулася з великими запасами овоча на складах у Нідерландах, Німеччині та інших європейських ринках.

Крім того, збирання жовтої/коричневої пізньої цибулі розпочалося на 15 днів раніше з дуже високою врожайністю, що призвело до збільшення пропозиції до ще більших обсягів і спричинило «ідеальний шторм» з різко низькими цінами (від 8-10 євроцентів за кілограм на полі), це нижче рівеня рентабельності. 

«На середину серпня більша частина надлишкових обсягів цибулі сорту Медіо Грано була розпродана, а ціни на жовту/коричневу цибулю мають тенденцію до зростання з хорошими перспективами на найближчі місяці. Спостерігається переважання великих розмірів (в основному 1-2) і хорошої якості завдяки відсутності погодних негараздів. На даний момент ціни на жовту цибулю коливаються від 15 до 20 євроцентів за кілограм на полі, що вже вийшло на межу рентабельності», — пише видання.

Водночас у Нідерландах ріпчасту цибулю все ще продають по 10 центів, і немає жодних позитивних настроїв, які б сприяли зростанню цін. 

«Ми очікували, що ситуація не буде такою, як минулого року, який був досить унікальним, але ми не очікували, що вона буде такою мірою, — говорить нідерландський сортувальник. — Кількість врожаю не така вже й погана, але експортний ринок не набирає обертів. Деяка кількість цибулі продається, але особливого ажіотажу немає. Настрою просто немає. По всій Європі є достатньо цибулі, тому не схоже, що настрої скоро зміняться. Я сподіваюся, що нижча ціна допоможе нам досягти більшого експорту».