Болгарія займає традиційні для України ринки олії. На черзі — Румунія

08 травня 2023, 09:32 2131

Болгарія від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну почала імпортувати український соняшник, нарощувати виробництво олії та поставляти свої товари на традиційні українські ринки.

Про це розповіла провідний аналітик компанії «УкрАгроКонсалт» Юлія Гаркавенко.

«Болгарія українським соняшником завантажила всі свої потужності з переробки. І вони зараз показують неймовірні показники з експорту олії та шроту. Як повернути наші ринки збуту — це буде основною проблемою після війни», — зазначає Юлія Гаркавенко.

За словами експерта, йдеться перш за все про ринок ЄС, куди Болгарія може без проблем експортувати продукцію.

«Слід зазначити, що якщо в Болгарії переробна промисловість розвивається, потужності з переробки соняшнику та ріпаку постійно збільшуються, з’являються нові заводи і з виробництва олії, і з виробництва біопалива, то в Румунії трішки інша ситуація. Там немає нових великих переробних заводів, і загалом румуни дуже повільні в прийнятті рішень. Але чим довше буде тривати війна, тим більша ймовірність, що зміни в переробній галузі почне і Румунія», — прогнозує Юлія Гаркавенко.

Проте вона наголошує, що навіть за найбільш негативних прогнозів Україна поки що залишається лідером у світовій торгівлі соняшниковою олією, але частка країни суттєво знизиться.