В Україні за останні 5 років спостерігається 50% приросту сертифікованих площ під соєю. 2,5% загального виробництва сої — це сертифікована соя, ще 0,5% кваліфікується як органічна.

Про це повідомив експерт асоціації «Дунайська соя» Володимир Пугачов під час дискусії на VII Київському агрохімічному форумі.

«Коли ринкова ціна на сою лежить на мінімумі, одним зі шляхів її дохідності для виробника може стати її сертифікація за добровільними стандартами сталого розвитку», — впевнений Володимир Пугачов.

До добровільної сертифікації є особливий інтерес у країнах ЄС, відзначає експерт. Європейці намагаються ретельно відстежувати ланцюги поставок продукції. Зокрема, вони із засторогою ставляться до сої, вирощеної в Бразилії на місці вирубаних лісів.

«В Україні лише за минулий рік за стандартами сталого виробництва сертифіковано 4,2% посівних площ під соєю. Це свідчить про інтерес до цього процесу в українських виробників, про зміну їхньої свідомості та бажання активніше експортувати, заробляти більше завдяки прогресивним тенденціям розвитку», — зазначає Володимир Пугачов.


Ірина Садова, AgroPortal.ua

Мультимедіа