Українські виробники затінювальної сітки конкурують на ринках з китайськими компаніями

09 грудня 2023, 13:10 3426

Найбільшими конкурентами на європейському ринку для українських виробників сітки затінювальної та агроволокна є китайські та турецькі компанії.

Про це AgroPortal.ua розповів генеральний директор компанії Odetex (ТОВ «Одетекс») Віктор Наумчак.

«Найбільше на європейському ринку ми конкуруємо з китайськими та турецькими виробниками, адже у них продукція нижча за собівартістю, тобто вони можуть запропонувати меншу ціну. У Туреччині багато виробників затінювальних сіток, а Китай працює на власній сировині, має суттєво дешевші енергоносії та робочу силу. У нас же зараз із працівниками значні труднощі, адже частина людей виїхала закордон і багато мобілізованих», — розповідає Віктор Наумчак.

До того ж, минулого року виробництво мало проблему з електропостачанням, а робота з пластиком вимагає безперервного процесу.

«Для продуктів для аграрного ринку не можна використовувати перероблений пластик, оскільки вони мають бути ультрафіолетостабілізованими. Тому ми використовуємо у виробництві імпортну сировину. Завозимо її через Румунію, що значно здорожчує логістику, і це лягає в собівартість продукції, яка потім програє в ціні на європейському ринку. Крім того, коли ми ввозимо сировину, то платимо ПДВ, а коли експортуємо — працюємо без повернення ПДВ», — розповідає Віктор Наумчак.


Для довідки: ТОВ «Одетекс» виробляє в Україні біле і чорне агроволокно бренду GrowTex і захисні затінювальні сітки GrowtexNet. Компанія використовує сучасне обладнання та якісну сировину від європейських виробників. 


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua