ЄС виробляє близько 3 млн т сої, тоді як Україна — приблизно 6 млн т. Рівень самозабезпечення України становить близько 400%, що робить її експортером, тоді як у ЄС цей показник сягає тільки 8%.
Про це в коментарі для AgroPortal.ua під час Non-GM Soy Conference 2025 у Франкфурті повідомила генеральний секретар Асоціації «Дунайська Соя» Сюзанна Фромвальд.
За словами експертки, потенціал України відчутно доповнює можливості країн Європейського Союзу.
ЄС виробляє близько 3 млн т сої, тоді як Україна — приблизно 6 млн т. Рівень самозабезпечення України становить близько 400%, що робить її експортером, тоді як у ЄС цей показник сягає тільки 8%.
Сюзанна Фромвальд підкреслила, що Європа суттєво залежить від імпорту протеїнових культур, і Україна — один із найбільш перспективних постачальників, зважаючи на близькість, доступність продукції та зростання сталого виробництва.
«Україна — надзвичайно важливий партнер, який має великий потенціал для збільшення сталого виробництва сої та посилення стратегічної автономності ЄС», — додала представниця «Дунайської Сої».
Експертка підтвердила, що регламент EUDR (EU Deforestation Regulation) — про протидію знелісненню — може мати значний вплив на ринок сої як у ЄС, так і в Україні. Водночас вона наголосила, що сама Єврокомісія наразі не має остаточного бачення механізмів впровадження регламенту.
«Ситуація дуже невизначена: ми дізнаємося деталі лише наприкінці року — чи залишаться вимоги чинними, чи будуть зміни або відтермінування», — зазначила Сюзанна Фромвальд.
Попри це, питання протидії знелісненню, розвитку підходів сталого виробництва й адаптації до кліматичних викликів залишаються актуальними — незалежно від формату впровадження EUDR.
Сюзанна Фромвальд нагадала, що в Україні є активною Програма Протеїнового Партнерства, яка об’єднує близько 50 партнерів і охоплює 25% українського виробництва не-ГМ сої. Програма допомагає українським виробникам адаптуватися до виробничих норм.
Таким чином, українські виробники —учасники Програми Протеїнового Партнерства вже відповідають вимогам законодавства ЄС і навіть перевищують їх — зокрема, щодо верифікації відсутності знеліснення та зміни цільового землекористування.
Експертка наголосила, що виробництво української не-ГМ сої за стандартами ЄС створює рівні умови для фермерів у Європі.
«Фермери ЄС часто бояться дешевої конкуренції з країнами із нижчими стандартами. Але коли Україна виробляє сою відповідно до вимог ЄС, це формує чесні умови співпраці», — пояснила Сюзанна Фромвальд.
За її словами, це важлива передумова поглиблення інтеграції України до Європейського Союзу.
Єлизавета Котенко, AgroPortal.ua