Про це у коментарі AgroPortal.ua розповів співвласник компанії «Магнат Агро Імідж Львів», яка є офіційним дистриб’ютором насіння кольорової цвітної капусти у Львівській області, Юрій Квінтюк.
За його словами, щойно цей гібрид зареєстрували в Україні, компанія звернулася до своїх постійних клієнтів із пропозицією випробувати його на полі. На пропозицію відгукнулося близько десятка одноосібних і фермерських господарств Львівщини.
«Оскільки цей гібрид — новинка на українському ринку, великих площ фермери під культуру не відводили. Брали на пробу, подивитися, як він поведе себе в полі, і яка потім буде реакція ринку. Наші люди звикли, що цвітна капуста має бути білою, тому для деяких покупців це справжня диковинка. Але зацікавленість у ній однозначно є, особливо серед людей, хто бував у Європі, бо там таку капусту вирощують давно, і вона є дуже популярною. Жвавий інтерес вона також викликала у продуктових мереж та ресторанного бізнесу», — говорить Юрій Квінтюк.
Однією з тих, хто цього року вирощував кольорову цвітну капусту, була засновниця ФГ «Овочівництво» Марія Морикін. Її господарство обробляє 20 га землі у Миколаївському районі Львівської області та спеціалізується на вирощуванні кабачків, цукіні, різних видів капусти від ранньої до пізньої, селери та салатів. Свою продукцію вона продає великим супермаркетам на кшталт METRO.
Загальна площа, на якій цього року в «Овочівництві» вирощували кольорову цвітну капусту, — близько 30 соток. Проте восени обсяг планують збільшити.
Одна пачка насіння вмістом 2,5 тис. насінин, якої достатньо, щоб засадити 2,5 сотки землі, коштує 2245 грн.
За словами Юрія Квінтюка, на прилавках супермаркетів така капуста коштує близько 200 грн/кг, а одна головка в середньому важить до кілограма. Проте варто враховувати, що її середня вага також буде залежати від густоти, яку обере фермер при посадці.
«Якщо когось цікавлять крупніші головки, то вони садять 25-27 тис./га, кого цікавлять менші (скажімо, на свіжий ринок), там може бути густота більшою. При вирощуванні на свіжий ринок урожайність у середньому сягає близько 20 т/га», — розповідає Юрій Квінтюк.
Також така капуста є цікавою для переробників, зокрема для тих, хто займається заморозкою, адже вона має гарний товарний вигляд.
Вікторія Євтушенко, AgroPortal.ua