Підприємство на Чернігівщині ефективно сушить зерно та економить ресурси завдяки українському обладнанню

18 липня 2024, 10:30 2200

СТОВ «Цукровик» у період війни побудував та запустив у роботу новий елеватор. Зернову сушарку LUBNYMASH обладнали твердопаливним котлом компанії Greco Group.

Про це AgroPortal.ua розповів директор СТОВ «Цукровик» Павло Пустовойт.

propData.content.image
Павло Пустовойт, директор СТОВ «Цукровик»

Особисті відносини відіграли значну роль у виборі обладнання як LUBNYMASH, так і Greco Group. На обох підприємствах злагоджені команди фахівців, які попереду всіх, на мою думку. Greco Group оперативно спрацювали, доставляли обладнання вчасно і швидко.

За його словами, два роки сушаркою висушили понад 25 тис. т зернових. Її потужність становить 600 т/добу за вологості зерна кукурудзи 24%. Потужність транспортного обладнання  — 100 т/год. За ці два роки роботи з обладнанням українських компаній у підприємства проблем не виникало.

Генератор від Greco Group працює в господарстві на соняшниковій пелеті. Забезпечує зниження собівартості сушіння до 6-8 грн на 1 т%, енергетичну незалежність та безпеку. 

Щодо затрат на сушіння зерна, каже директор господарства, виходять на показник 2,5-2,7 кг на зняття 1 т%. На підприємстві затрати на роботу теплогенератора незначні порівняно з використанням газу.

«Наприклад, якщо пелета коштує 3 грн/кг, то затрати на сушіння зерна становлять 9 грн/т%, якщо ціна пелети 6 грн/кг, то, відповідно, 18 грн/т%», — коментує Павло Пустовойт.


Проєкт #СушиPRO100 реалізується за підтримки компаній LUBNYMASH & GRECO GROUP


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua