На Полтавщині знайшли рішення, як зменшити кількість води для поливу

08 жовтня 2024, 13:50 1708

Основною проблемою використання водних ресурсів є їх обмеженість. Неможливість збільшити необхідний обсяг води для рослин призводить до пошуку нових технологічних і енергоефективних рішень.

Про це AgroPortal.ua розповів співвласник підприємства «Полтава-Сад» Дмитро Штанько, який нещодавно придбав нову автоматизовану систему поливу 360 Rain.

«Я більше не хочу грати в лотерею, а гарантовано отримувати запланований результат, який дає мені полив. У нас лімітований об’єм води, якої вистачає для поливу лише половини площ. Але завдяки 360 Rain ми можемо зрошувати всі наші гектари тією ж кількістю води, незважаючи на форму поля. Ця машина може пересуватися по ділянках будь-якої форми, вона дуже маневрова і здатна поливати всі кути поля, які недоступні для традиційних систем зрошення, навіть у випадку винесених паїв», — зазначає Дмитро Штанько.

У «Полтава-Сад» на одну годину роботи система 360 Rain використовує 46 куб. м води і за цей час поливає 0,91 га. Полив починається з середини поля, після чого система рухається до наступного проходу. Площу в 83 га проходить за 5 днів.

За словами Дмитра Штанька, якщо раніше для поливу 57 га господарство витрачало 15,4 тис. куб. м води, то зараз на 83 га потрібно лише 5,5 тис. куб. м. Загалом заплановано здійснити десять циклів поливу.

Вартість доставки та використання 1 куб. м води становить 13 центів, що відповідає $35 на гектар за використання класичних поливних систем (20 мм води) залежно від регіону. Отже, для зменшення витрат необхідно перерозподілити ресурси: якщо здійснювати полив у зоні міжряддя, це забезпечить вищу ефективність і потребуватиме втричі менше витрат, ніж за використання кругової зрошувальної машини.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua