У співвідношенні вирощування-зберігання та вартість-зберігання цього сезону добре показали себе три овочі. Це — гарбуз, буряк та пекінська капуста. На цих видах аграрії виграли.

Про це в коментарі для AgroPortal.ua розповів спеціаліст зі зберігання Павло Булгаков.

За його словами, менше пощастило тим, хто продавав гарбуз до нового року. Вони вклали в логістику, закладку, зберігання, оренду приміщень, однак до січня ціна становила близько 4 грн/кг. Потім вона виросла до 6-6,50 грн. Також він додав, що цього року замовлень зі зберігання гарбуза було багато.

«Дохід на буряку був трішки гіршим: просто його собівартість набагато нижча, ніж у цибулі і моркви, але вже на середині квітня він подорожчав. Пекінська капуста теж стала вигідна, починаючи з нового року. У момент продажу з поля вона вартувала 5-5,50 грн, у кінці грудня — 8-9 грн, однак лише на якісно збережену. А вже у лютому деякі господарства просили за неї 20 грн», — зазначив він.

Загалом для фермерів, які займаються вирощування овочів, сезон був важкий, говорить Булгаков. Спочатку ціни на продаж були не дуже високими. Багато фермерів притримували продукцію, закладали на зберігання. У результаті формувався штучний дефіцит. Наприклад, на цибулю ціна становила 3,50 грн/кг, на моркву — 4-5,50 грн.

N.B. Думка: Інвестувати у сховища без державної підтримки фермеру не під силу

«Вони сподівалися, що на лютий-березень вартість буде набагато вищою. Це було видно з чисельних замовлень моїх послуг зі зберігання. Дуже багато сільгоспвиробників намагалися зберегти овочі, навіть не маючи потрібного обладнання», — говорить він.

Продаж з поля не давав заробити дрібним фермерам, розповідає Булгаков. Адже для них, за його словами, собівартість вирощування набагато вища, ніж для тих, хто робить це у великих обсягах. З урахуванням вартості ручної праці ціна була справді достатньо низька. Особливо, якщо порівнювати з минулим роком, коли в березні вартість цибулі становила 18 грн. А зараз це — 2,50.

Морква торік у кінці квітня вартувала 9 грн. Цьогоріч – 4,50. А затрати при цьому ростуть. Не кожна морква, навіть гарно вирощена, з точки зору агротехнологій, може в гарній якості і з дуже високим виходом долежати до квітня.

«Скоро вже розпочнеться новий сезон, а за моїми березневими розрахунками, було ще 40 тис. т цибулі. Тоді, коли споживання мережі і ринку орієнтовно становить 2-2,5 тис. на тиждень. Відповідно на місяць — це 8-10 тис. т», — говорить він.

N.B. Названо основні тренди сучасних овочесховищ

Тобто, це запаси на чотири місяці, каже експерт. А вже в червні, зазвичай, іде молода рання цибуля, хоча цього року, мабуть, трохи затримається.

«Моркви, за моїми тодішніми підрахунками, було 30 тис. т, тоді як споживання її – в два рази менше, ніж цибулі. Це дуже великий надлишок. Я знаю кілька господарств, які повністю відмовляться від овочів», — сказав він.

Складнощі під час зберігання овочів у цьому сезоні були, але — не глобальні

«Для цибулі вони полягали в тому, що вона була дрібнувата. У моркві спостерігався низький вміст сухих речовин. А чим їх менше, тим гірша якість і коротший термін зберігання. Гарбуз псувався у січні через неправильне прибирання, потрапляння вологи й роси восени, а також, в деяких господарствах, через не дотримання технології зберігання. Взимку він почав вкриватися плямами», — зазначив Булгаков.

За його словами, ще вдалося долежати на зберіганні до квітня кореню петрушки, пекінці, білокачанній капусті, моркві, цибулі, селері. Часник лише нещодавно закінчився, додав він.

Про технологічні особливості зберігання овочів у якості міжнародного консультунта Павло Булгаков розповідає на своєму Youtube-каналі.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua

Мультимедіа