Таку думку висловив незалежний експерт Дмитро Шульмейстер під час ІІ Аграрного експортного форуму: трейдинг і логістика, який відбувся в Києві.
«Поки що за інтенсивністю експортних операцій ми відстаємо навіть від наших сусідів, наприклад, Польщі, — зауважує експерт. — Хоча маємо зручне географічне положення, логістичні шляхи, цікаві інноваційні рішення і вже освоїли виробництво багатьох нішових продуктів, в тому, числі органічних, які набирають популярності на ринку».
Особливо вигідним для просування української продукції з доданою вартістю Дмитро Шульмейстер вважає регіон MENA — країни Близького Сходу та Північної Африки з населенням майже у 400 млн людей, де за останні 50 років помітно виріс рівень споживання.
«Звісно, тут є дуже бідні країни, але водночас і держави із величезними доходами, ОАЕ. У супермаркетах Дубая успішно продається українська молочна продукція. Деякі компанії доставляють її туди літаками», — наводить приклади експерт.
Серед продуктів, які будуть затребувані цим регіоном він назвав зернові та продукти їх переробки, корми для тварин.
Також Дмитро Шульмейстер додав, що у регіоні MENA росте попит на м«ясну продукцію, особливо, кошерну, халяльну. Є потенціал у молочної сировини, молочних і олійножирових продуктів.
Особливим пріоритетом експерт вважає Китай, куди можна постачати, приміром, дитяче харчування.
«Нині китайські споживачі віддають перевагу мультинаціональним брендам, завозять продукцію з Європи, Америки, Нової Зеландії. А ми можемо відтяти і собі частину цього ринку, — переконаний Шульмейстер. — І мова не тільки про молочні суміші, але й про традиційні українські соки, пюре. Невеликі капіталовкладення у модернізацію відповідних підприємств, збільшення урожайності безперечно допоможуть нам конкурувати. Правда, і від держави очікуються відповідні узгодження в питаннях складних сертифікаційних процесів, характерних для Китаю».
Загалом Україну мають пізнавати також як країну експортера ягід, меду, органічної продукції. «Вибудовувати свій експорт нам варто і на ключових компетенція, ідучи далі в глибоку переробку соняшнику, кукурудзи, сої», — підсумував експерт.
Ірина Садова, AgroPortal.ua