Карликова сажка пшениці: шляхи зараження, боротьба, профілактичні заходи

16 серпня 2022, 06:43 3314

Озима пшениця є однією з головних продовольчих культур, яка домінує в структурі посівних площ України. Серед чинників формування високих врожаїв провідне місце посідає захист рослин від хвороб. Особливо це актуально на тлі сучасних змін погодних умов, які складно спрогнозувати в осінньо-зимовий період.

Цьогоріч у західному регіоні України спостерігались масові спалахи зараження колосу карликовою сажкою. Тож на часі завчасно подбати про фунгіцидний захист насіння — аби захистити майбутній врожай!

Карликова сажка пшениці — захворювання, що викликається збудником Tilletia controversa Kuehn. Інфікування насіння даним збудником виявив Метью Тіллет (1755 р.).

Економічні збитки після зараження можуть досягати 50% і більше, оскільки зерно стає непридатним для використання в господарських цілях.

Шляхи зараження

Джерелом інфекції може бути заспорене насіння, ґрунт. У ґрунті спори грибка можуть зберігати свою життєздатність до 10 років. Резерваторами інфекції також можуть бути дикі злаки, які вегетують на польових дорогах, лісосмугах.

Дуже важливо — зараження насінини відбувається у фазу 2-3 листків (ВВСН 12-13). Тож якщо озима пшениця пішла у зиму в фазі сходів або шильця згідно з міжнародною класифікацією (ВВСН 00-10), карликова сажка вже гарантована, і у весняно-літній період фунгіцидні обробітки не знищать дану хворобу.

Для проростання та утворення інфекційного міцелію можлива температура вже від 0 до +5˚С, доступ повітря і тривала вологість верхнього шару ґрунту. 

Ознаки зараження рослин

  • Хворі рослини сильно кущаться та утворюють до 50 непродуктивних стебел.
  • Рослини мають ознаки карликовості, відстають у рості від основних стебел.
  • Хвора пшениця колоситься пізніше.
  • Уражений колос щільніший, ніж за зараження твердою сажкою.
  • Колоскові луски розсунуті так, що колосся виглядає пір'ястим.
  • Кількість насінин у колосі збільшується, проте в ньому формуються округлі теліоспори чорного кольору.
  • У деяких випадках на високому агрофоні спостерігається галуження колоса.

Профілактичні заходи

Для того, щоб уберегти свій урожай від зараження карликовою сажкою пшениці, радимо дотримуватись таких правил:

  • обов’язкова сертифікація посівних партій у насіннєвих лабораторіях; 
  • дотримання сівозміни;
  • проведення своєчасного протруювання з відповідними діючими речовинами;
  • оптимальні строки посіву залежно від ґрунтово-кліматичних умов;
  • контроль бур’янів, що можуть бути резервацією для патогену.

Одним із дієвих фунгіцидних протруйників проти карликової сажки на озимій пшениці є препарати на основі д.р. дифеноконазол із хімічної групи триазолів. 

Основні властивості дифеноконазолу:

  • пригнічує ріст субкутикулярного міцелію, знижує рівень спороношения патогена;
  • не володіє побічною ретардантною дією на сходи і виключає їхню зрідженість;
  • поглинання діючої речовини насінням і паростками відбувається поступово, фунгіцидна активність препарату стабільна протягом найбільш вразливих фаз розвитку рослин на початку вегетаційного періоду;
  • за використання препарату прискорюється проростання насіння на декілька діб, а сходи з'являються одночасно

Для уникнення ураження карликовою сажкою сходів у осінній період рекомендуємо в комплексну систему протруєння насіння озимої пшениці включати фунгіцид Бастіон — 1,0 л/т (від бренду DEFENDA), що має в своєму складі 6,3 г/л ципроконазолу і 30 г/л дифеноконазолу. Або внесення інших фунгіцидних препаратів із вмістом дифеноконазолу.

Після збирання врожаю та виявлення захворювання сажкою виникає запитання: чи можна використовувати заражений злак?

Спори сажки надають пшениці неприємного запаху і неприродного кольору. Ось чому з такого борошна виходить хліб, який погано пропікається, має солодкий присмак і неприємно пахне. Зерна, що були уражені сажкою, — це шкідлива домішка, яку для їжі не бажано використовувати.

Щоб позбавитися від сажки пшениці, зерно необхідно промити в мийній машині, тричі обробити щітковим апаратом. Ця процедура дозволить очистити поверхню злаку. Після цього потрібно змішати чисте і засмічене зерно. Відповідно до стандартів якості сажкового зерна у пшениці не повинно бути більше 10%.

Віктор Сонець, менеджер з агротехнологій бренду DEFENDA