Чим замінити недосіяні озимі: альтернативні сорти ярих зернових

23 жовтня 2025, 06:40 127

Несприятливі для підготовки ґрунтів агрометеорологічні умови, а також відтермінування жнивної кампанії пізніх ярих культур внаслідок дощів спричинили суттєвий недосів озимих культур.

У центральному та західному регіонах, а також частково на півночі фермери, які планували сіяти озимі зернові, не змогли цього зробити. Проте змушено вивільнені площі можна задіяти під яру пшеницю та альтернативні культури, які гармонійно ляжуть у сівозміну й дадуть агропідприємствам достойні врожаї. 

Василь Жмура, менеджер з розвитку категорії насіння Vitagro Partner

Яра пшениця порівняно із озимою зазвичай має вищу класність внаслідок більшого вмісту білка та клейковини. У нашому портфелі є сорти ярої пшениці та пшениці-дворучки, які стануть гарною альтернативою хлібним озимим культурам. Зокрема, яра пшениця остистого типу Куінтус селекції Saaten Union зарекомендувала себе як високоурожайний та якісний сорт. Наші партнери на заході України отримували середню врожайність у межах 6-7,5 т/га, у центрі України (зокрема, у Житомирській та Київській областях) — 7,5 т/га. А на Полтавщині та Харківщині середня врожайність становила 5,6 т/га. На півдні цей посухостійкий сорт також набуває актуальності саме внаслідок остистої форми: тут агровиробники отримували врожайність на рівні 5,5 т/га.

За словами фахівця, сорт Куінтус можна сіяти дуже рано. Тож якщо зима цього року буде м’якою та безсніжною, посівну кампанію варто розпочинати у лютневі та березневі «вікна». Норми висіву ярої пшениці у ранні строки становлять 4,2-4,5 млн насінин на гектар, середні — 5 млн, пізні — 5,5 млн.

Ще один посухостійкий сорт Маттус селекції Strube цікавий тим, що його можна сіяти у будь-який період: восени, навесні й навіть узимку — якщо є можливість зайти у поле.

«Він добре переносить холодні температури у стадії шильця й утворення вузла кущення. Тож ми рекомендуємо Маттус: цим інтенсивним сортом можна виправити ситуацію з недосівом по озимій пшениці», — зауважив Василь Жмура.

Він уточнив, що в технології ярого посіву Маттус демонстрував найвищу урожайність у Хмельницькій та Черкаській областях на рівні 8,5 т/га. Загалом по заходу України середня урожайність цього сорту становила 7,5 т/га. На сході Маттус активно застосовували в озимій формі, тож є сенс посіяти його і в ярій у цьому регіоні. На півдні України (Одеська обл.) сорт демонстрував урожайність 6,5 т/га в ярому посіві.

Рекомендована норма сівби Маттуса у ранні строки становить 4 млн насінин на гектар, у більш пізні терміни — 4,2 млн, а у пізні (до квітня) — 4,5 млн.

Ярій пшениці не завжди виділяють місце у сівозміні після удобрюваних попередників. Тож під цю культуру доцільно застосовувати фосфорно-калійні добрива на кшталт діамофоски або нітрамафоски у нормі до 200 кг і до 300-350 кг азотних добрив у перерахунку на аміачну або вапняно-аміачну селітру.

Василь Жмура, менеджер з розвитку категорії насіння Vitagro Partner

Також гарною альтернативою для незасіяних озиминою полях можуть стати ярі ячмені. Коли цього року збирали переважну більшість озимих ячменів з урожайністю до 7,5 т/га, наші сорти ярого ячменю демонстрували 8,5 т/га. 

Василь Жмура зазначив, що сорт РЖТ Планет селекції RAGT Semences демонстрував високу врожайність як на товарних посівах компанії Vitagro, так і на полях партнерів.

Зокрема, урожайність сорту на Хмельниччині сягала 8,5 т/га, на Житомирщині та Київщині — до 9,2 т/га.

«Окрім високої врожайності, цей сорт цікавий тим, що може вирощуватися як на кормові, так і на товарній цілі. РЖТ Планет ще довго не втрачатиме актуальності, адже це новий сорт, який підходить для усіх регіонів. І з ним зараз працює багато компаній», — додав він.

Фахівець констатував, що сорт не потребує загущення. У ранні строки його можна сіяти нормою 2,8-3 млн насінин на гектар, у більш пізні строки доцільно застосовувати норму 3,5-4 млн насінин на гектар.

Ще один сорт ярого ячменю пивоварного напряму Себастьян селекції Cejet plante foredling. Його знають і активно застосовують в Україні понад 10 років. Цього року він продемонстрував вищий урожай, ніж озима форма.

Зокрема, на Київщині середня врожайність сорту становила 8,8 т/га, на Хмельниччині — 8,4 т/га, на Кіровоградщині — 6,2 т/га. А на Полтавщині та Харківщині середня врожайність становила 6,1 т/га.

Василь Жмура, менеджер з розвитку категорії насіння Vitagro Partner

Тим, хто хоче вирощувати ячмінь на пивоварній цілі, потрібно весь азот дати перед посівом. Агровиробникам, які роблять ставку на кормові якості ячменю, щоб сформувати гарний колос із великою масою насінин із суттєвим вмістом білка, варто перше внесення азоту здійснити до посіву, а друге — на етапі кущення: початку виходу в трубку. 

Норми висіву Себастьяна у ранні строки становлять 3,5 млн насінин на гектар, середні — 4 млн, пізні — 4,5 млн.

Також фахівець звернув увагу агровиробників на відносно нішеву культуру — ярий овес. Він зараз набуває дедалі більшої популярності внаслідок високої ціни й можливості переробки насіння на крупи.

Сорт Айворі селекції Saaten Union, який є у портфелі Vitagro Partner, вирощують як на фуражні цілі, так і з метою переробки на крупу. Нинішнього року він демонстрував високу врожайність на рівні 7,7 т/га у товарних посівах.

«На полях Vitagro сорт Айворі будемо сіяти у ранні строки: з початку до середини квітня у нормі 4,4 млн т на гектар. Якщо ж посівна затягнеться, норму висіву краще збільшити до 5 млн т насінин на гектар», — уточнив Василь Жмура.

Він нагадав, що зазвичай овес підживлюють перед посівом. Проте, з огляду на те, що цю культуру розміщують по удобрюваних попередниках, зокрема цукрових буряках, додаткове азотне живлення навряд чи доцільне.

«Агровиробникам, які сіють овес по менш удобрених попередниках, рекомендуємо робити стандартне живлення до 100 кг/га фосфорно-калійними добривами перед посівом і підживлення 150-200 кг/га азотними добривами на кшталт аміачної селітри або вапняно-аміачної селітри», — акцентував менеджер з розвитку категорії насіння Vitagro Partner. 

Василь Жмура зазначає, що порівняно з озимими культурами ярі зернові потребують менше фунгіцидних та інсектицидних обробок, що значно покращує економіку вирощування. Адже посіви навесні виходять чистими, не ураженими ані шкідниками, ані хворобами.