У Вінницькій області фермерське господарство «Агро Майстер» виробляє пюре і пасту з часнику.

«Першу продукцію — часникові пюре і пасту — уже відправили споживачеві», — розповідає заступник керівника ФГ «Агро Майстер» Василь Гудзовський.

Господарство пропонує селянам вирощувати часник і продавати на переробку. В «Агро Майстер» готові закуповувати 2 тис. т часнику. Така річна потужність технологічної лінії, обладнаної у містечку Липовець.

Приблизно 300-400 т зубчиків фермер вирощує самотужки на орендованих полях. Решту планує закуповувати в інших господарствах, а також у селян і дачників.

Нині обладнання працює у тестовому режимі. Виготовили першу продукцію — часникову пасту і пюре. Крім того, очищені зубчики розфасовують у вакуумні упаковки, пропонують у замороженому вигляді. 

«Вся країна пропахла китайським часником. Соромно говорити, але це правда. Запитайте у директора будь-якого харчового підприємства, де вони закуповують часник. У Китаї! Здебільшого завозять у вигляді порошку, його додають до ковбасних, інших м'ясних виробів, риби, хлібобулочної продукції. Хіба ж ми не можемо самі заробляти на такій культурі?» — ділиться думками Гудзовський.

Шість років тому Василь Гудзовський уперше посіяв часник на двогектарній площі. Тепер її збільшили у понад п'ять разів. Заробляти на такій культурі не вдавалося.

Конкурувати з китайцями непросто. Вони мають можливість знижувати ціни, бо, певне, отримують дотації. Наші фермери позбавлені цього. Мова про тих, хто вирощує часник. Досвідчений господарник вирішив продавати не тільки зубчики, а й продукцію з нього.

«Коли з часнику взяти все, що можливо, тоді з'явиться надія на прибуток. Так я зацікавився переробкою. З'ясувалося, що у нас цим ніхто не займається. Не тільки в області. Не знайшов такого підприємства у державі. Кошти збирали, як кажуть, з миру по нитці. Левову частку становили кредити: частину грошей дали в обласному Фонді підтримки фермерства, їх доповнили позичкою одного з банків. Майже все придбане обладнання вітчизняне. Тільки частину закупили за межами держави, бо наша промисловість не виробляє. Лінію встановили у будівлі колишнього хлібозаводу в Липовці. Взяли приміщення у довгострокову оренду і обладнали цех з комплексної переробки часнику, тут же маємо склади», — розповідає підприємець.

Зацікавити партнерів планують тим, що даватимуть насіння. Переважно двох сортів — Любаша і Дюшес.

«Наше господарство уже набуло досвіду вирощування насіннєвого матеріалу. Більше того, ми його не тільки вирощуємо, а й реалізуємо деяким господарствам. Щоб зацікавити у співпраці, забезпечуємо їх насінням за умови, що потім гарантовано закупимо вирощений урожай. Можемо укладати такі договори як з сільгосппідприємствами, так і з окремими господарями», — розповідає Василь Гудзовський.


AgroPortal.ua за матеріалами Агрономія Сьогодні