Лавандова ферма: початкові інвестиції складають 500 тис. грн

23 липня 2021, 06:00 13126

Цього літа на Рівненщині запрацювала перша лавандова ферма під назвою «Лавандочка».

Ініціаторка створення ферми Тамара Горак ніколи не думала, що буде займатися сільським господарством. За освітою жінка педагог та журналіст. Її робота — це суцільний комп'ютер. Та сім’я надихнула Тамару на експеримент.

«Кілька років тому мій син вступив до медичного університету Львова на спеціальність «промислова фармація». Але в ході навчання він зрозумів, що фармацевтом працювати не хоче, інша справа — розробка лікувальної продукції. І тут мені на очі потрапила публікація про лаванду, її властивості, застосування, переробку. Тоді ми із сином й вирішили спробувати себе у фермерстві», — розповідає Тамара Горак.

Її сім’я купила в селі Уїздці Рівненської області до гектара землі й посадила на них 15 тис.саджанців.

Інвестиції в лавандову ферму складають 500 тис. грн: гектар землі, саджанці, техніка, установка для виготовлення олії тощо

Вирощувати лаванду можна з живців, шляхом поділу куща та з насіння. Останній варіант —найдорожчий, адже кілограм насіння лаванди коштує 94 тис. грн.

Всім, хто збирається садити лаванду чи для себе, чи в промислових масштабах, фермерка рекомендує робити це на осінь.

«Взимку лаванда спить, тобто її фактично садять в режимі «сплячки», і тоді в травні вона прокидається здоровою. Якщо ж садити весною, то кущі гірше приживаються і частіше хворіють», — ділиться досвідом вона.

Квітне лаванда тут уже другий сезон. «Минулого року рослини в червні почали різко цвісти, ми не були готові до цього. Тому швидко почали робити свіжі букети на продаж, потім сухоцвіти та подушечки саше. Загалом зібрали тоді 8 ц врожаю», — каже фермерка.

Лаванда відрізняється від лавандину тим, що має нижчу врожайність, але в 10 разів вищу якість олії

Цього року в родині хочуть виготовити ще й лавандову олію. «Ми купили спеціальну установку, яка за принципом роботи така ж, як і самогонний апарат. З трьох літрів гідролату виходить лише 10 мм олії. Загалом з гектару лаванди можна зібрати від 50-70 ц сировини і зробити до 100 л олії», — зазначає Тамара Горак.

А ще цього року лавандові поля вперше показали рівненчанам. «Ми не планували проводити тут фотосесії, але коли я побачила, які гарні та пишні кущі — просто стало шкода, що таку красу ніхто, крім нас, не бачить. Вхід на лавандове поле коштує 50 грн. Час перебування на полі обмежений — до трьох годин», — додає жінка.

Лаванда цвіте двічі на рік. Після першого цвітіння у червні-липні кущі потрібно зістригти до першого листочка, тоді за сприятливих погодних умов у вересні можна отримати другий врожай.

На лавандовій фермі працює вся родина Горак. Загалом намагаються обходитися власними силами, проте як ідуть дощі і поле інтенсивно заростає бур’янами, то, звичайно, наймають односельчан на роботу. Платять 300-500 грн за день.

«Я сама виросла в селі й знаю, як складно працювати на землі, а з лавандою — тим паче, адже кущ маленький і за неуважності можна його зірвати, то виходить те, що заплатила людині за день, те й зірвали», — розповідає Горак.

Але попри все, поля тут нічим не обробляють, працюють культиватором і сапами.

Якщо професійно займатися лавандою, то можна заробити з 1 га близько 1 млн грн за рік

Від місцевої влади вже були пропозиції влаштувати тематичний фестиваль, проте Тамара Горак противниця цього. «Лаванда і масові гуляння в мене геть не асоціюються. Лаванда — це про спокій та релакс, саме це хочеться дарувати людям», — каже фермерка.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua