Електронний землевпорядник проаналізує ефективність використання сільгоспземель

12 березня 2020, 11:43 2911

В Україні розпочав роботу електронний землевпорядник FieldBI — інформаційно-аналітична система для аграріїв та власників земель сільськогосподарського призначення.

Про офіційний старт було оголошено напередодні, під час прес-сніданку «Електронний землевпорядник: український стартап для українських реалій».

За словами співзасновника та СЕО проєкту Євгена Кугука, платформа FieldBI — це система для обліку, візуалізації, аналізу та ефективного управління землями сільськогосподарського призначення, яка дозволяє аграріям у режимі реального часу управляти земельними ділянками, виправляти невідповідності в обліку і фактичній обробці полів. До системи інтегрована можливість перевірки внесених даних на відповідність Публічній кадастровій карті України в онлайн-режимі.

«За допомогою FieldBI орендарі — як невеликі фермерські господарства до 1000 га, так і середні компанії чи агрохолдинги — зможуть вести облік орендованої землі, аналізувати ризики роботи з пайовиками і за договорами оренди, отримувати аналітику по полях, планувати і контролювати взаємини з орендодавцями», — розповідає Євген Кугук.

У проєкт проінвестовано $200 тис., ще $50 тис. отримано як грантове фінансування за результатами оцінки незалежних інвестиційних експертів Українського фонду стартапів (Ukrainian Startup Fund) у лютому 2020 р.

«До фонду за перші два місяці надійшло близько 1000 заявок, з них 100 пройшло експертизу. Проект FieldBI — один із тих, хто отримав перші гроші», — говорить член наглядової ради Української асоціації венчурного та приватного капіталу та член комісії Українського фонду стартапів Олександр Романишин.

За його словами, загалом фондом профінансовано близько 4 млн грн. У розрізі сегментів найбільше отримали агро-, фінтех- та медіа-проєкти.

«AgriFoodTech — у світовому масштабі досить нова галузь, на яку почали звертати увагу венчурні фонди. AgriFoodTech об'єднує і, як у даному випадку, системи управляння землями сільськогосподарського призначення, і точне землеробство, eGrocery, Agribusiness Marketplaces та інші. Цей напрямок дуже стрімко розвивається. Для порівняння — у 2017 р. обсяг ринку складав близько $10 млрд, а вже за результатами 2019 р. ця цифра досягла майже $20 млрд», — зазначає Романишин. І додає, що в Україні обсяги значно скромніші — на рівні $10 млн у 2017 р.

З цим погоджується і Євген Кугук. «Підвищення економічної ефективності завдяки цифровим рішенням вкрай актуальне для наших реалій. Проте запит на інновації в українському агробізнесі дуже високий. Це ми простежуємо за кількістю попередніх заявок на FieldBI», — говорить він.

Завдяки точному аналізу даних досягається прямий економічний ефект від використання Електронного землевпорядника FieldBI. Система дозволяє збільшити площу обробітку шляхом уточнення обмірів, розірвати договори оренди по необроблюваним ділянкам, виключити з облікової бази землі, що не обробляються через задвоєння або закінчення договорів оренди, та багато іншого.

Станом на 11 березня система вже працює, тож розробники оголошують прийом реєстрацій на сайті www.fieldbi.io від малих, середніх, великих агровиробників, а також від об'єднаних територіальних громад.