Як аграріям убезпечити себе та прикрити GPS тили

21 березня 2022, 11:50 1625
Євген Кугук

За менш ніж місяць протистоянь у повномасштабній загарбницькій війні з боку росії Україна зламала плани ворога. В Україні достатньо воїнів, спроможних захистити нашу землю, і, переконаний, зовсім скоро перемога буде за нами.

А що з аграрним тилом?

Як аграріям убезпечити себе і не потрапити у пастку GPS моніторингу та забезпечити продовольчу безпеку держави?

Йдеться про систему моніторингу транспорту Wialon. Розробником цього програмного забезпечення в галузі супутникового моніторингу та телематики є компанія Gurtam. Компанія міжнародна, але дивимося у корінь — а коріння білоруське.

Більше того, з-поміж іншого, Gurtam використовує у своїй діяльності російську систему контролю ГЛОНАСС (Глобальна навігаційна супутникова система). Тут варто зробити історичний екскурс: ця система є радянсько-російським аналогом американської технології глобального геопозиціонування GPS (Global Positioning System). Її перший запуск відбувся у 1982 році. Подібну власну систему має також Китай.

На 11 день війни, 6 березня, компанія Gurtam проінформувала на своїй сторінці у Facebook, що «призупиняє продаж Wialon на території росії», висловивши сподівання, що «коли відновиться світ, зможемо знову говорити про партнерство та розвиток».

На практиці це виглядає наступним чином: з 9 березня 2022 року компанія перестала укладати нові контракти щодо Wialon та flespi, а також ініціювала процес розірвання поточних договорів із партнерами з російської федерації. Але! До моменту розірвання договорів компанія у повному обсязі виконуватиме свої зобов'язання.

Ось це «але» і насторожує. 

Крім того, компанія основних своїх клієнтів отримує через дилерів. російські діючі дилери можуть бути переведені, наприклад, на білоруських вендорів чи з іншої країни. Таким чином продажі можуть продовжувати виконуватися так само через посередників, і проконтролювати це просто нереально.

У росії до Wialon підключено понад мільйон транспортних засобів (!). І саме цей тил лишається неприкритим в Україні, адже існує небезпека доступу військових росії до даних переміщення української сільськогосподарської техніки, а також іншого транспорту.

Уявіть, наскільки нині важливим і стратегічним питанням для України та всього світу є переміщення автотранспорту, сільськогосподарської техніки в період проведення посівної. Маріуполь, Чернігів, Харків, Суми, Гостомель, Буча, Ірпінь, Бородянка, інші великі та малі міста, села та селища, вся Україна відчула на собі жорстокість окупантів, і що вони не гребують будь-якими засобами.

Якщо говорити про агроподовольчий сектор, то в Україні тісно співпрацює з Wialon, відображаючи в системі рух техніки та доступ до всіх агрооперацій, компанія Cropwise operations. Вона є частиною міжнародної компанії Syngenta, яка залишилася у списку компаній, що продовжують працювати на ринку росії.

GPS тили аграріям прикривати треба негайно, блокувати роботу відповідних систем, щоб унеможливити виток інформації.

Це вже питання національної безпеки України!

Євген Кугук, генеральний директор FieldBI

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.