Бізнес назвав ТОП-8 завдань для нового очільника Держпродспоживслужби

19 жовтня 2020, 11:31 2833

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) сформувала необхідні бізнесу напрямки діяльності нового очільника Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Владислави Магалецької.

Асоціація вітає призначення нового керівництва Держпродспоживслужби та сподівається на продовження ефективної взаємодії з відомством та впровадження структурних змін у системі продовольчої та непродовольчої безпеки, захисту прав та інтересів споживачів, йдеться у повідомленні ЄБА.

Створення Держпродспоживслужби у 2014 році стало важливою подією, яка була схвально сприйнята бізнесом. Водночас протягом останнього року служба працювала без керівника, тому накопичилася ціла низка питань, що потребують особливої уваги з боку нового голови відомства.

«Для бізнесу надзвичайно важливо, щоб Держпродспоживслужба працювала ефективно та забезпечувала своєчасну видачу всіх сертифікатів і документів дозвільного характеру для безперебійної роботи компаній, тим паче в такий непростий період пандемії. Ми сподіваємося, що пані Магалецькій вдасться швидко та якісно налагодити роботу відомства, аби не гальмувати експортно-імпортні операції та торгівлю на внутрішньому ринку через затримки у оформленні документації, а натомість сприяти пожвавленню бізнес-активності для відновлення економічного росту», — коментує виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев«янко.

Отже, бізнес-спільнота визначила ТОП-8 головних завдань для нового очільника Держпродспоживслужби:

1. Формування професійної команди Держпродспоживслужби.

2. Підтримка українських експортерів на міжнародних ринках.

«Протягом останніх років спостерігається тенденція до збільшення продажів сільськогосподарських культур на ринок Китаю та азійських держав. Враховуючи перспективність цього напряму, зернова спільнота вважає за потрібне й надалі розвивати співробітництво з КНР щодо постачання зернових культур, зокрема у напрямку розширення переліку сільгосппродукції, що експортується з України до КНР, та спрощення процедури експорту ячменю», — пояснюють в ЄБА.

3. Діджиталізація інформації та державних послуг, зокрема в зерновій галузі.

«Йдеться про приєднання до системи електронного обігу фітосанітарних сертифікатів та запровадження електронних сервісів подачі документів», — додали в асоціації.

4. Дотримання термінів видачі висновків санітарно-епідеміологічної експертизи.

5. Розробка методологічних рекомендацій щодо трактування правильності маркування нехарчових продуктів.

6. Запобігання фальсифікації молочної продукції.

7. Подача заявки на членство в міжнародній організації PIC/S.

«Комітет виробників ветеринарних препаратів багато років порушує питання про вступ до організації PIC/S (Системи співробітництва фармацевтичних інспекцій), оскільки це означатиме визнання українських правил виробництва ветеринарних препаратів іншими країнами і дозволить покращити контроль за якістю препаратів всередині країни», — пояснють в ЄБА.

8. Оновлення інструкцій з лікування та профілактики хвороб тварин згідно з європейськими процедурами.

«Існує необхідність оновлення українських інструкцій у відповідності з протоколами ЄС щодо лікування та профілактики інфекційних хвороб тварин, а також системи моніторингу здоров«я тварин з боку державних органів», — додають в асоціації, зазначивши, що готові усіляко підтримувати корисні зміни та реформи, а також співпрацювати для вирішення проблемних для бізнесу питань.