Село на Дніпропетровщині виготовило 4,5 тисячі порцій сухого борщу для ЗСУ

11 травня 2022, 10:20 2607

За період війни жителі села Маломиколаївка Дніпропетровської області виготовили 4,5 тис. порцій сухого борщу для українських військових.

Про це AgroPortal.ua розповіла староста Петрівського старостинського округу, до якого належить Маломиколаївка, Світлана Гарнадко.

Світлана Гарнадко

«Наше село займається виготовленням цукатів. У 2020 році ми виграли грант на закупівлю обладнання в конкурсі «Неймовірні села України 2020», організатором якого є онлайн-видання AgroPortal.ua за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Оскільки цукор подорожчав, виробництво цукатів ми зупинили. Щоб сушарки не простоювали, альтернативу знайшли відразу — сухі борщі для ЗСУ».

Для учасників кооперативу «Герцевські крафтолики» виробництво борщів не є комерційним. Мета інша — нагодувати воїнів домашньою їжею. 

«Сушарки працюють цілодобово. Дуже багато звертаються за наборами, тому ми не встигаємо сушити і пакувати. На наш заклик долучилися жінки з інших сіл, тож частину овочів сушимо по домівках», — розповідає староста.  

За словами Світлани Гарнадко, найдорожчим продуктом є м’ясо. Його учасники кооперативу купують за власні кошти, а також за кошти благодійників. До кожної порції сухого борщу господині кладуть томатну пасту. Вартість борщового набору складає 100 грн.

Також маломиколаївські жінки готували сухий борщ із додаванням квасолі. Тепер на черзі супи — гороховий та гречаний.  


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua