На Чернігівщині відновлюють зруйновану росіянами ферму

04 травня 2022, 11:30 1621

На молочнотоварній фермі «Напорівське» в с. Лукашівка Чернігівської області, яку росіяни вщент розбили та вбили там 110 корів, розпочалися роботи з відбудови господарства.

Про це повідомляє Dairy Global.

«Ми все ще сподіваємося посіятися, хоча наша техніка в основному знищена. Осколками та прямими обстрілами наші паливні баки пошкодили, тому нам не вистачає дизельного палива. На щастя, майже всі наші співробітники вижили, і ми повинні піклуватися про них і давати їм роботу», — зазначає керівник господарства  Григорій Ткаченко.

За його словами, намагатимуться засіяти прийнаймні частину полів з наявних 1500 га. Проте на узбіччях та полях багато мін та інших вибухових предметів, залишених росіянами, і розмінування займає багато часу. 

«Наразі ми ремонтуємо господарські будівлі, а сервісна команда компанії «ДеЛаваль» допомагає нам ремонтувати доїльну залу. Ми зібрали корів, які розбіглися з ферми під час обстрілу, і сподіваємося відновити доїння деяких із них за декілька тижнів», — каже Григорій Ткаченко. 

У 2021 році на молочнотоварній фермі «Напорівське»  досягли понад 6000 кг молока на корову на рік і планували досягти щонайменше 7000 кг до кінця 2022 року. З ферми щодня відправляли близько 3 тонн молока по 0,30 євро за кг на місцевий молокопереробний завод «Куликівське Молоко»

Оскільки в Україні поки що не створено офіційних систем компенсації для відновлення ферм, Григорій Ткаченко покладається на зовнішню допомогу, щоб відновити роботу ферми.  

«Систему StarLink ми отримали від нашого колеги Кейса Хузінги, співвласника та директора господарства «Кищенці». Завдяки цьому ми підключили інтернет у будівлі, яка тепер замінює нам офіс, хоча стільникового зв’язку досі немає та є проблеми з електроенергією. Допомогли нам і сусідні господарства з паливом для дизель-генератора. Попереду у нас довгий шлях до відновлення, але ми віримо в перемогу України й не збираємося покидати свій аграрний бізнес чи зупиняти господарство», — каже Григорій Ткаченко.