Про це заявила провідний науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру »Інститут аграрної економіки« к.е.н. Наталія Копитець, йдеться у повідомленні закладу.
За її словами, оптово-відпускна ціна на птицю (тушка куряча) на початку вересня 2021 р. становила 48,00-74,50 грн/кг. За рік — з початку вересня минулого року до початку вересня 2021 року — середня оптово-відпускна ціна на птицю (тушка куряча) в країні зросла на 29% та становила 58,81 грн/кг.
При цьому, за останніми даними Держстату, у липні 2021 року найбільших змін зазнали споживчі ціни на м«ясо птиці (тушку курячу) та філе куряче. Споживчі ціни на тушку курячу збільшилися проти липня 2020 року більш ніж на третину (+34,59%) і склали 69,34 грн/кг, а філе куряче подорожчало на 29,30% — до 109,70 грн/кг.
За результатами досліджень науковців, таке стрімке зростання споживчих цін на м'ясо птиці спричинене кількома чинниками.
По-перше, за період з січня по липень 2020 р. споживчі ціни на тушки курячі знизилися на 17%, а на філе — на 22,3%, нагадала Наталія Копитець. Це було обумовлено карантинними заходами, пов'язаними з Covid 19, які передбачали закриття кордонів. Отже, з одного боку експорт був призупинений, а з іншого — внутрішнє споживання було обмежене низькою платоспроможністю населення.
Тому зростання цін у січні-липні 2021 року обумовлене відновленням їх до рівня 2019 року. Адже у липні того року споживчі ціни на м'ясо птиці (тушку курячу) становили відповідно 61,78 грн/кг, а за 1 кг курячого філе слід було заплатити 109,19 грн/кг, зауважила вчена.
Крім того, важливим фактором зростання споживчих цін у січні-липні 2021 року стало скорочення на 3,5% поголів'я птиці, спричинене зростанням собівартості внаслідок здорожчання зернових культур та комбікормів.
Подальшу цінову ситуацію на м'ясо птиці визначатимуть ціни на вхідні ресурси та платоспроможність населення. За прогнозними оцінками науковців, до кінця 2021 року можливе подорожчання всіх видів м«яса птиці на 3-7% підсумувала Наталія Копитець.