Про це повідомив директор компанії «Альфа Фуд Імпекс» Максим Залізняк в рамках MilkyForum 2021.
«Чому в Україні виробляється так багато напівтвердих сирів, а в світі зростає виробництво свіжих та пліснявих сирів. Тому що напівтверді сири не дуже цікавий сегмент для європейців, але традиційний продукт для українців. В українських молокопереробних підприємств є шанс зберегти свої позиції в сегменті традиційних молочних продуктах», — зазначив Максим Залізняк.
Він додав, що межі споживання молочної продукції будуть з часом стиратися, а вподобання змінюватися, оскільки польські сири на 5-10% дешевше, а для українського споживача вартість продукції відіграє роль.
«Вихід для виробників молочної продукції: перейти на інші ринки сировини та виводити продукти на нові ринки. На сьогоднішній день конкурентні переваги України на традиційних зовнішніх ринках повністю вичерпано, а чинники, що їх формували — дешева сировина, ресурси і робоча сила, зникли. Натомість, відсутність ефективної державної політики стимулювання тваринництва та експортної діяльності призвели не тільки до різкого зростання цін, яка сьогодні дорожча за європейську, а й до її значного дефіциту», — зазначає Максим Залізняк.
За його словами, на фоні відсутності будь яких протекціоністських заходів та байдужості уряду, українська молочна і переробна галузь опинилися на краю прірви.
«Експерти розходяться тільки в оцінках періоду її існування, одні дають 1,5-3 роки, а інші 4-5. Далі, скоріше за все на ринку залишиться лише 10-20 гравців, що шукатимуть можливість продатися транснаціональним компаніям» — прогнозує Максим Залізняк.
Людмила Лебідь, AgroPortal.ua