Держава повинна стимулювати розвиток тваринництва

28 вересня 2022, 14:50 2124

Гранти, які пропонує держава для фермерів, приносять велику користь, однак на тлі нестачі м’яса та проблем з експортом зерна в Україні необхідно спрямувати кошти на скотарство.

Про це в ефірі телемарафону на «Суспільному» повідомив перший віцепрезидент Асоціації фермерів України Віктор Шеремета.

«Це добре, що діють грантові програми. Знаю, що ті перші фермери, які подали свої проєкти, сьогодні навіть вже отримали кошти. Але в напрямі тваринництва ще недостатньо працюють такі програми. А це та галузь, де робота триває цілий рік. Тому що овочівництво, садівництво — це сезони. Там потреба є, але вже не така», — зазначив Віктор Шеремета.

На його думку, насамперед держава повинна стимулювати розвиток тваринництва. І варто це зробити через невеликі приватні господарства. І в першу чергу — це молочне скотарство.

Віктор Шеремета повідомив, що Асоціація фермерів України вже надсилала свої пропозиції до Міністерства агрополітики, зокрема ті, що підтримують молочне скотарство.

«Якщо в нас сьогодні свинарство, птахівництво падає, то його в принципі можна легко відновити. А відновити молочне скотарство, де за останні 10-20 років знизилося поголів’я в кілька разів, важче», — додав Віктор Шеремета.

За його словами, повинні бути грантові проєкти на придбання корів або нетелів, або взагалі молодняка — і птахівництва, і свинарства, щоб дати стрімкий розвиток тваринництву.