Вінницькі аграрії в умовах воєнного часу оптимізують технологічні процеси у рослинництві та змінюють структуру посівних площ на користь технічних культур.
Про це повідомив директор департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОВА Олег Сідоров у коментарі «Укрінформ».
«За ці майже два роки війни вже намітилися окремі тенденції розвитку цього сектору економіки, зокрема і в Вінницькій області. Бізнес підлаштовується під воєнні реалії та продовжує нести свій фронт на полях та фермах. Передусім йдеться про рослинництво, де відбулась оптимізація технологічних процесів і запроваджене застосування ощадливих технологій у вирощуванні сільськогосподарських рослин», — сказав Сідоров.
За його словами, з огляду на вартість пального та мінеральних добрив, скорочена кількість технологічних операцій під час вирощування агрокультур та оптимізовані системи живлення та захисту рослин. Також змінюється структура посівних площ.
«Зменшуються площі під зерновими культурами та збільшуються під технічними. Зокрема, збільшені площі під ріпаком, соєю та цукровими буряками. Так, площі під зерновими та зернобобовими культурами зменшені на 35 тис. га до минулого року та на 122 тис. га до довоєнного 2021 року», — зазначив посадовець.
Він додав, площі під овочевими культурами вінницькі агропідприємства збільшили удвічі.
«Наразі саме тваринницька галузь виступає основним джерелом поповнення обіговими коштами. Також вона стала основним споживачем зернової продукції. Тому частина агропідприємств, які раніше відмовились від тваринництва, починають повертатись до нього. Зокрема, до виробництва молока», — пояснив директор департаменту.
Загальною тенденцією в АПК стала все більша орієнтація аграрного бізнесу на внутрішню переробку сільськогосподарської сировини.