У Мінагрополітики дали прогноз щодо цін на черешню та кавуни

05 червня 2023, 14:23 2630

Захмарні ціни на черешню в Україні пов’язані з тим, що через досить холодну весну на ринку присутні імпортні ягоди.

Про це заявив у телеефірі перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, повідомляє УНІАН.

Також він нагадав, що перед повномасштабним вторгненням на ринок першими з вітчизняних виробників виходили ті, що розташовані в районі окупованого нині Мелітополя.

«Зараз розраховувати, чи в червні масово вийде мелітопольська черешня — тут тільки можемо тримати кулаки за Збройні сили. Але те, що точно вийде потім пізніше, з урахуванням цієї холодної весни, не раніше другої половини червня або на початку липня з інших регіонів — це відбудеться. Однозначно ціни не будуть такими захмарними, треба почекати. Ці два-три тижня буде дефіцит», — сказав він.

Водночас Тарас Висоцький вважає, що кавуни цього року будуть доступнішими для українців, ніж минулого, а ціни на ягоди мають бути нижчими. 

Він зазначив, що на деокупованих територіях Херсонської та Миколаївської областей було пріоритетним розмінування перш за все площ під овочеві або баштанні культури, тому відбувається посів цих культур. Проте початок червня не є піком сезону на кавун — про масове виробництво можна говорити у липні та серпні.

«Однозначно виробництво цього року буде більшим, ніж минулого. Очевидно, що ціна буде меншою. Наскільки вона знизиться — зараз складно спрогнозувати, оскільки бачимо нестабільність у погодних факторах, цього року великі коливання, це впливатиме на виробництво. Другий фактор — треба розуміти, що буде з цінами на паливо, оскільки логістика в цій ягоді суттєво впливає», — сказав перший заступник міністра.