Неякісну лохину дуже складно реалізовувати

26 серпня 2023, 13:20 3446

Лохина вимагає великих інвестицій і починає окупатися пізніше та повільніше, ніж інші ягоди. Якщо її садити непрофесійно, то можна отримати дрібну, кислу ягоду і недоотримати обсяг.

Про це розповіла президентка асоціації «Ягідництво України» Ірина Кухтіна у колонці на AgroTimes.

Вона зазначила, що у деяких дрібних виробників буває так, що трирічні кущі виглядають як ніби їх щойно посадили. Вони нерозвинені, і урожаю на них не буде. 

«На відміну від малини, яку можна продати на заморозку або концентрат навіть за кордон, неякісну лохину на експорт взагалі не продаси, а концентрат з неї не роблять, і заморожена вона йде далеко не скрізь. Та й на внутрішньому свіжому ринку між лохиною за 40 грн/кг і тою, що за 80-100 грн/кг буде дуже велика різниця, яку можна буде побачити оком і відчути на смак», — зазначила експерт. 

Тому, як вважає Ірина Кухтіна, лохину є сенс вирощувати тільки експортної якості – а продавати її зовні чи всередині країні, особливого значення немає. 

«До лохини треба підходити професійно і технологічно. Якщо ти сам не агроном або не маєш досвідченого агронома, будь готовий, що з лохиною буде багато неприємностей», — додала вона.