Ціна на малину падатиме швидше, ніж думає більшість

03 серпня 2023, 13:24 4575

Експорт малини у сезоні 2023 року зросте у кількісному вимірі, але впаде у вартісному.

Такий прогноз у матеріалі журналу «Садівництво по-українськи» зробив головний агроном компанії «Дібрівка Агросервіс» (Київська область) Юрій Гончарук, пише AgroTimes.

«Тобто галузь переживатиме ціновий шок — ціна на ягоду падатиме швидше, ніж більшість на ринку думає. Втім, не треба цього боятися — треба працювати», — сказав він.

Гончарук застеріг колег від зайвого оптимізму, адже сьогодні з’явилося багато фермерів, які прагнуть вирощувати малину. Мовляв, не треба думати, що з ягодою буде все швидко та легко, адже, за прогнозами експертів ринку, валовий збір малини швидко зростає, відповідно ціни на малину протягом найближчих років знижуватимуться, більш того — очікується їх значне просідання.

«Дібрівка Агросервіс» вирощує малину на 30 га — це порівняно великий обсяг ягід, які неможливо повністю продати на свіжому ринку країни. Тому єдина стратегія компанії — продаж замороженої малини на зовнішні ринки.

«Там і ціна, яка задовольняє, і є клієнти, які залюбки беруть українські сорти, що непогано пристостовані для заморожування та подальшої переробки», — пояснив агроном.