Аграрії використовують холодильні комплекси для розміщення сонячних електростанцій

13 серпня 2023, 13:20 4365

ФГ «Грасс Авеню» вирішило освоїти новий напрям сільського господарства — агровольтаїку, що об’єднує вироблення сонячної енергії та фермерство на одній і тій самій ділянці землі. Це дозволить компенсувати частину споживання електроенергії, а надалі — реалізовувати її надлишки.

Про це повідомляють в асоціації «Ягідництво України».

Олег Воробйов, власник ФГ «Грасс Авеню»

Ми почали пілотний проєкт поки невеликої сонячної електростанції 30 кВт/год. Навіть ця невелика станція зменшить вуглецевий слід до 29 тис. кг CO2. Сучасні садові та ягідні підприємства мають холодильники, системи зрошення, для яких необхідна електроенергія. Виробничий цикл найбільшого споживання збігається з максимальною віддачею сонячних панелей.

Він додав, що господарство розмістило панелі на даху холодильного комплексу, але є й інша можливість — встановлення сонячних панелей на опорах безпосередньо по рядах на полі.

«Ми порахували, що при цьому з 1 га посадок лохини можливо отримати за рік до 800 ГВт/год електроенергії. У нас майже 100 га лохини, а це 80 тис. ГВт на рік», — розповів Олег Воробйов.

Від зазначив, що кількості генерованої електроенергії буде достатньо не тільки підприємству, але ще декільком навколишнім селам. Однак такі проєкти є дороговартісними, та самотужки підприємствам важко їх реалізувати.

«Саме тому державі варто звернути увагу на цей напрям сільського господарства та сприяти його розвитку», — додав Олег Воробйов.