Зерновий коридор: черга зросла до 145 суден

14 лютого 2023, 09:50 1398

росія продовжує блокувати інспекції суден у Босфорі, що прямують до та з українських портів у межах «зернової ініціативи».

Як повідомляє пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, у зв’язку з цим в черзі на інспекцію Спільного координаційного центру станом на 12 лютого очікують 145 суден, з яких 122 прямують до українських портів за агропродукцією.

За минулий тиждень 25 суден експортували 1,1 млн т агропродукції з українських портів до країн Африки, Азії та Європи.

«У порівнянні з попереднім тижнем обсяг експорту через порти Великої Одеси збільшився на 152 тис. т. Водночас продовжує знижуватися показник заходу нових суден під завантаження. Минулого тижня порти Великої Одеси прийняли тільки 16 суден, позаминулого — 25», — зазначається у повідомленні.

Наразі в портах Великої Одеси перебувають 18 суден. На них завантажують 584,5 тис. т українського продовольства. Водночас зерновим коридором після інспекції рухається тільки 1 судно.

Загалом у межах «зернової ініціативи» 1 серпня з портів Великої Одеси вийшло 732 судна, які експортували 21 млн т українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки. Цей обсяг мав скласти понад 35 млн т за умов нормального функціонування коридору.