Зареєстровано петицію з проханням впровадити економічне бронювання

23 травня 2024, 17:25 1507

Петицію із закликом якомога швидше впровадити систему економічного бронювання зареєстровано 22 травня на сайті Президента України.

Про це говориться у повідомленні Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА). 

В об'єднанні зазначили, що український бізнес розуміє і усвідомлює потребу війська у людях та підтримує укомплектування ЗСУ, а також активно долучається до забезпечення як існуючих, так і новостворених бригад, допомагає родинам мобілізованих, сплачує податки тощо.

«Проте вже який час кадрове питання, питання пошуку людей є топпитанням та знаходиться в топі проблем, з якими стикаються підприємці по всій Україні. І одна з причин такої ситуації — мобілізація людей. Безумовно, додаються ще міграція та інші фактори. Проте, коли мають місце такі ситуації як мобілізація співробітника, який є критичним для бізнес-моделі підприємства, це не лише ускладнює роботу компанії (а, відповідно, сповільнює і ріст економіки), але і наближає таке підприємство до закриття», — пояснюють в асоціації.

Такими діями, вважають в ЄБА, держава не дозволяє компанії працювати далі, адже оперативно замінити в цих умовах критичних для функціонування бізнесу фахівців практично неможливо.

«Відповідно, бізнес просить державу все ж дозволити працювати — аби врятувати підприємства від закриття, від додаткових до існуючих труднощів, яких можна уникнути, врятувати українців від звільнень тощо. Адже найгіркішим буде усвідомити, що два з половиною роки роботи підприємства в умовах війни, всупереч всім можливим законам бізнесу і здоровому глузду, все одно призведуть до його закриття. Та не через дії ворога, а через непродуману політику власної держави», — пояснюють в асоціації. 

Бізнес просить владу зробити мобілізацію більш прогнозованою. І в цьому ключі питання економічного бронювання виглядає як інструмент, який вартує того, щоб бути розглянутим.

На думку бізнесу ЄБА, визначення безпосередньо самим бізнесом тих співробітників, які є критичними для продовження ефективної діяльності підприємства в умовах війни, допоможе сповільнити велику хвилю проблеми кадрів, яка щомісяця все більше накриває бізнес, що працює в Україні. До того ж допоможе продовжити роботу в непростих воєнних реаліях.

В асоціації висловили сподівання, що голос бізнесу буде почуто, і вказали посилання на петицію