Заборона імпорту агропродукції до ЄС робить агробізнес нерентабельним

31 липня 2023, 12:02 2059

Аграрії прогнозують, що цього року рентабельними будуть соя та квасоля. Гречка, на відміну від минулого року, цього сезону буде мати нижчу ціну, оскільки її насіяли великі площі.

Про це AgroPortal.ua повідомив власник технологічно-насіннєвого агропідприємства TVK Seed Agrocompany.

«Якщо пʼять країн ЄС відмінять заборону на експорт, то соняшник теж буде рентабельною культурою. Нині ж ріпак та соняшник мають низьку ціну через високу пропозицію на ринку», — зазначає керівник TVK Seed Agrocompany Володимир Топалов.

Він розповідає, що господарство має на Київщині в обробітку 1800 га землі, з яких під насінництво відведено 1200 га. Тут вирощують насіння сої, озимої та ярої пшениці, гречки, гірчиці, квасолі. Також закладені демополя з соняшником, де випробовують технології живлення та захисту  продуктами від різних компаній.

«У структурі сівозміни ми відмовилися від кукурудзи, тому що це доволі дорогоємна культура і дороге сушіння зерна. Тому підприємствам, які не мають глибокої переробки кукурудзи, сьогодні економічно невигідно займатися цією культурою. Натомість у господарстві ми збільшили посіви сої, гречки, гірчиці», — говорить Володимир Топалов.

Він додає, що через те, що у 2022 році багато міжнародних трейдерів пішли з України, конкуренція послабилася, і ціни на зернові знизилися. Тому очікувано, що багато сільгосппідприємств за таких умов і низьких цін на агропродукцію не зможуть працювати рентабельно і підуть з ринку.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua