Урожай-2022: скільки продали агрокомпанії порівняно з минулими сезонами

05 липня 2023, 13:50 1863

Ризики для українського агробізнесу на етапі збуту врожаю загальновідомі: несприятливі цінові фактори, зменшення можливостей продажу, обмеження у логістиці тощо.

Дослідження в межах проєкту Agrohub Benchmarking демонструє, якою була динаміка продажів основних культур станом на кінець 2022  початок весни 2023 року та порівняно з результатами 2020 та 2021 років.

Зокрема, якщо врожаю пшениці станом на кінець 2020 року було реалізовано та відвантажено 85%, 2021 — 83%, то на кінець 2022 — 46%, за даними дослідження Agrohub. Із соняшником також відчутна різниця — 61% у 2020, 56% у 2021 та 40% у 2022 році. Щодо цієї культури, цьогоріч ситуація може ще більш ускладнитися через великі залишки врожаю на початку року та суттєве збільшення посівів. 

Зі збутом ріпаку ситуація не така критична, фактично обсяг збуту станом на кінець 2022 року відповідає рівню 2020, це 61%. У 2021 році було реалізовано трохи більше  69%. З ячменем схожа ситуація, у 2020 та 2022 це 37% та 32% відповідно, у 2021 році — 52%. 

Крім цього, Agrohub аналізували дані щодо збуту кукурудзи, проте цю культуру реалізують зазвичай наступного року після збирання, тож вони не відображають остаточний результат збуту. До того ж, в останньому сезоні через несприятливі погодні умови кукурудза довго залишалась в полях. Отже, станом на кінець 2022 року її врожаю було реалізовано 48%, у 2021 — 51%, у 2020 — 71%. 

Така сама затримка у збуті відбувається і з соєю, проте на зниження цифри в останні два років впливає тенденція до збільшення її посівів. У 2022 році війна ще більш розтягнула продажі у часі, проте загалом прогнози експертів щодо збуту цієї культури, що ще триває, досить позитивні. І, до речі, цьогоріч за даними Мінагрополітики, посіви сої порівняно з довоєнним роком зросли на 27,6%.

«Загалом під час дослідження ми були вражені, як гідно агробізнес зустрічає всі ризики. Виробники змогли прийняти ситуацію, адаптують робочі процеси, знаходять нові канали для реалізації продукції — зокрема на внутрішньому ринку, змінюють структуру посівних площ, вводячи нішеві культури, зокрема гречку», — коментує керівниця напряму Agrohub Benchmarking Оксана Боброва.

Також учасники опитування планували зменшення посівів кукурудзи і натомість збільшення у структурі ярого клину за рахунок соняшнику та сої. Фактично так і відбулося — за даними Мінагрополітики, кукурудзи посіяно 4 тис. га зараз і 4,7 тис. га минулоріч, соняшнику — 5,3 тис. га та 4,7 тис. га відповідно, сої — 1,8 та 1,2 тис. га. Якщо говорити про технічні культури — це збільшення посівів цукрового буряку, які станом на зараз вже більше, ніж торік (213 тис. га та 178 тис. га). Загалом план посівної у 13 млн га майже виконано, вона завершена.  


Для довідки: дані щодо обсягу збуту сільськогосподарських культур представлені з досліджень компанії Agrohub, проведених серед 119 польових компаній із загальною площею 1,9 млн га у березні на початку квітня 2023 року.