Визначено напрями аграрного сектору, які зазнають найбільше змін у процесі євроінтеграції

22 вересня 2024, 10:25 1085

До вступу України до Євросоюзу потрібно готуватися вже сьогодні. Особливу увагу слід приділити окремим напрямам агровиробництва, правила для яких будуть змінюватися.

Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час бізнес-конференції LFM — «Ефективне управління агрокомпаніями».

У сфері захисту рослин буде прийнятий новий закон, і ще один проєкт про пестициди і агрохімікати наразі розглядається. Перезавантаження законодавства відбудеться, перехідні періоди в середньому складуть три роки.

«Є різні на сьогодні підходи з погляду дозволених до застосування ЗЗР в Україні та ЄС. Казати, що з моменту вступу все буде заборонено, я би не став, ми все одно будемо працювати над перехідними періодами, але те, що будуть зміни, і вони незворотні, це очевидно», — зазначив Тарас Висоцький.

Змін торкнеться і ланка тваринництва. Проте перехідний період тут дещо коротший — до 2026 року. Адже питання благополуччя тварин жорстко врегульовані ще на рівні Угоди про асоціацію з ЄС, яка є чинною, до якої приєднана зона вільної торгівлі. Всі, хто працює в галузі тваринництва, ситуацію розуміють та готуються.

propData.content.image
Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України

Ми зможемо розпочати дискусію з урахуванням воєнних ризиків після 1 січня 2026 року. Моє особисте відчуття таке, що ця дата незворотня, якщо нам потрібен доступ до ринку ЄС. Нормативна складова практично готова, а трансформувати бізнес варто вже зараз.

Він додав, що будуть підвищуватися вимоги і до кількості викидів парникових газів у перерахунку на 1 га та на одиницю продукції. Але водночас варто пам'ятати, що є ринок, де можна заробляти на вивільненні вуглецю, де за правильної технології, інвестицій, завчасної підготовки даний виклик можна перевести в можливості.

Крім того, ситуація з використання ГМ продукції в Україні за вступу до ЄС також кардинально зміниться. 

«У європейському ліберальному законі про ГМО, який прийнятий, чітко зазначено, що є певні можливості використання ГМ продукції до вступу до ЄС. З моменту вступу України до ЄС будуть діяти правила, як у Євросоюзі. Наша місія — вступити до ЄС якнайшвидше, тому я би рекомендував адаптовувати технології таким чином, аби бути готовим швидко відійти від застосування ГМ продуктів», — говорить перший заступник міністра агрополітики.

А з органічною продукцією в Україні проблем немає, зазначає Тарас Висоцький. У цьому аспекті ми є лідерами і за нормативними правилами, і за вирощуванням, і за доступом до ринку ЄС. Наш внесок у європейський органічний простір може бути корисним та важливим. У Європи є багато можливостей, які допоможуть українському органічному сектору зростати ще більше.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua