Ветеран війни відкрив на Житомирщині креветкову ферму, щоб придбати біонічні протези

17 лютого 2024, 12:00 1534

19-річний воїн Микола Тарасенко з Житомирщини уже на третій день великої війни зазнав важких поранень і численних травм. Після них — ампутація обох ніг. Після тривалої реабілітації ветеран вирішив зайнятися розведенням креветок.

Про це пише hromadske.

Ще у госпіталі хлопець випадково натрапив на відео про розведення гігантських річкових креветок. Ідея сподобалася, і вже з вересня 2023-го Микола став фермером. Він сподівається, що бізнес на креветках допоможе йому заробити гроші на біонічні протези. 

Джерело фото: hromadske

«Механічні протези вичавлюють мені пах — здається, наче таз виломлюється. Боляче дуже ними користуватися. Я через це і хочу біонічні: щоб вільно ходити й вільніше жити», — пояснює 19-річний ветеран війни.

Опанувати цей бізнес Тарасенку допоміг директор підприємства «Українська креветка» Олексій Слепньов. Він особисто приїхав до Миколи в село, провів йому семінар та надав 2,5 тис. штук молюсків.

«Моя сестра з чоловіком зрізали старі дерева в садку, повикорчовували пеньки. На розчищеному майданчику звели будиночок, облаштували басейни (воду для них качає насос із криниці) та пічку, щоб нагрівати будиночок і воду. Грошима допомогли деякі приватні підприємці та ветеранські організації. Вони повірили в мене. Бо це все — великі кошти. А виплати за поранення, за участь у бойових діях доводиться вигризати, я досі їх не отримав повністю», — розповідає хлопець. 

Зараз креветок тримають у двох басейнах: до весни вони підростуть, наберуть максимум ваги — і тоді Микола Тарасенко здасть їх для реалізації товариству «Українська креветка».